Десети дан протеста у Звечану

Срби се и данас окупљају у близини зграда локалних самоуправа на северу Косова и Метохије у којима им је онемогућен рад откад су специјалци косовске полиције заузели те објекте.

Кфор се и даље налази у непосредној близини општинске зграде и на свим прилазима Звечану.

Потписима код бодљикаве жице испред војника Кфора запослени у Општини Звечан су и овог јутра на почетку нове радне седмице потврдили да су дошли на време на посао иако им је већ другу седмицу онемогућено да дођу до својих канцеларија у општинама које су заузели специјалци косовсле полиције.

Ноћ је протекла мирно у Звечану а већи број грађана почео је да пристиже на протесте нешто пре седам часова.

Срби истрајавају на захтевима да албански председници општина не улазе у службене објекте, да их напусте и специјалци полиције и да буду ослобођени ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић.

Апелом за мир, више од 160 интелектуалаца – Срба из свих крајева Косова и Метохија, обратило се међународној заједници да хитним мерама заустави даљу ескалацију насиља и створи услове за мир.

Од прошлог петка траје криза на северу Косова и Метохије – од када су специјалне јединице косовске полиције заузеле објекте локалних самоуправа.

Како би се смирила ситуација, Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора, учешће Срба на њима и формирање Заједнице српских општина. 

Такође, Бела кукћа је позвала Београд да повуче оружане снаге које су распоређене у близини административне линије и да спусти ниво борбене готовости, а Приштину да омогући новоизабраним председницима општина да обављају своје дужности са алтернативних локација и да повуче полицијске снаге из општинских зграда.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button