Дигитални свет, од ове године, предмет за прваке, од играчке до рачунара за предшколце

Са првацима први пут у основне школе улази и дигитални свет, пише Политика осврћући се на нови предмете који ће од ове године бити уведен у свим школама.

У корак са најмлађим основцима у осмолетке широм Србије првог септембра званично у учионице првог разреда ући ће и нови предмет – дигитални свет.

Није то новотарија коју је изнедрило учење на даљину којој су школе морале да прибегну под пандемијском претњом од средине марта. Овај предмет је давно пре тога осмишљен и брижно припреман да буде примеран узрасту школараца у чијем ће се распореду наћи. И то као начин да се под окриљем школског система од најранијих узраста ђаци упознају са непрегледним могућностима али и потенцијалним опасностима које са собом доносе дигитализација и интернет.

Полазна основа овог упознавања је безбедност малишана у виртуелним водама, којима многа деца „сурфују“ и пре него што крену у школама , чак су са смартфонима, таблетима и другим дигиталним уређајима често вештији него са оловком у руци.

Прваци су превазишли предмет од играчке до рачунара, процена је надлежних за креирање планова и програма наставе, па се од нове школске године он спушта образовно – васпитну лествицу ниже, у припремни предшколски програм  

Повезани чланци

Back to top button