Ђурић: Дијалог је у коми, нова хапшења Срба рукавица бачена у лице САД и ЕУ

Mинистар спољних послова Марко Ђурић каже за РТС да многе земље које би морале да искористе свој утицај да спрече Куртијево етнонационалистичко „дивљање“ не користе свој ауторитет или нису заинтересоване, а у појединим случајевима прокламоване приоритете замењују геополитичким циљевима. Најавио је да ће Србија наредних месеци спроводити интензивну дипломатску кампању у европским престоницама да придобије што је могуће више људи на своју страну.

Марко Ђурић је у Дневнику РТС-а, дан након посете представника ЕУ Мирослава Лајчака, рекао да је дијалог Београда и Приштине у коми.

То нема везе са Мирославом Лајчаком, већ са чињеницом да многе земље које би морале да искористе свој ауторитет и утицај да спрече Куртијево етнонационалистичко дивљање, не користе свој ауторитет или нису заинтересоване, а у појединим случајевима се дешава и нешто много горе, а то је да раније прокламовани приоритет о стварању демократског и мултиетничког друштва на Косову и Метохији замењују неким другим геополитичким циљевима“, истиче Ђурић.

Зато се, упозорава шеф дипломатије, мора бити свестан озбиљности ситуације.

„За нас је кључан приоритет да подржимо опстанак нашег народа на Косову и Метохији. Наши људи треба да буду стрпљиви, мудри, да знају да је сада на њиховој упорности да остану и опстану, а држава Србија ће се потрудити да и новца и свега другога буде довољно, али на њиховој упорности да остану на својој земљи зависи у великој мери и очување наших државних и националних интереса и они су прави хероји“, поручио је Ђурић. 

„Нова хапшења рукавица бачена у лице САД и ЕУ“

Још један Србин ухапшен је јуче на простору Косова и Метохије, упркос, подсетио је Ђурић, писаним гаранцијама Европске уније и Сједињених Америчких Држава.

Ђурић очекује и нада се јавној и јасној реакцији ЕУ и САД, зато што додатна хапшења представљају „рукавицу бачену њима у лице“ и свакако не доприносе стабилности на терену.

“Спровешћемо интензивну дипломатску кампању у европским престоницама“

Најавио је да ће Србија наредних месеци спроводити интензивну дипломатску кампању у европским престоницама да придобије што је могуће више људи на своју страну, пошто је конституисан нови Европски парламент, па се, оцењује, ствари у политичком смислу полако мењају у Европи.

“Сутра ћемо у Аустрији имати састанак са низом министара спољних послова и учествоваћу на форуму у једном градићу који ће окупити неколико министара из региона. Имаћу и састанак са господином Борељом, а већ у понедељак говорићу на састанку Савета министара Европске уније, министара спољних послова и то је за нас, као Србију која није чланица, феноменална прилика да седимо за тим столом и да равноправно изнесемо и своје зебње, бриге, проблеме, али и своју визију за будућност региона“, навео је Ђурић.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button