„Добар дан, слушате програм Радио Грачанице!“, охрабрујућа послератна порука послата у правом тренутку

Радио Телевизија Грачаница данас је обележила 23 године рада и постојања.

На коктелу коју је за ову прилику организован у радијском холу окупили су се предсатавници локалне власти, пријатељи и сарадници ове медијске куће, колеге новинари, бивши и садашњи радници.

Радио Грачаница одиграла је важну улогу у циљу останка и опстанка Срба на централном делу Косова и Метохије напоменуо је координатор Пословне јединице РТВ Грачаница Саша Мицић.

Одмах по окончању ратних сукоба и повлачења наше војске у полиције 1999. године Радио Грачаница је одиграла не пресудну, али важну улогу. Док су људи у страху паковали кофере у намери да оду тада се у етру зачуо глас: „Добар дан, слушате програм Радио Грачанице! То, је успоставило се, касније била важна и охрабрујућа порука послата у правом тренутку“, рекао је Мицић.

Координатор ПЈ РТВ Грачаница Саша Мицић, фото: Ризница

У међувремену су се године низале, а Радио је растао и развијао се. Из првобитних просторија у грачаничком Доку културе где је било седиште прве редакције и студија, Радио је прешао у нови, наменски грађен објекат у коме се од 2015. године почело емитовање и телевизијског програма.

Са предајника у Сушици програм Радио Грачаница данас се чује на подручју косовског, пећког, призренског, косовско-митровачког и косовско-поморавског округа.

„Радио Грачаница емитује разноврсне програмске садржаје почев од контакт емисија и живих преноса, преко информативних, докуменатрних, културних, спортских, дечијих садржаја и музичких емисија прилагођених свим структурама слушалаца“, каже уредник и новинар овог медија Зоран Станковић.  

Фото: Ризница

Нови технолошки трендови натерали су и овај медиј да се развија у том смеру тако да се посебна пажња посвећује уређивању вести и садржаја које се постављају на интернет страници али и комуникацији и интеракцији са публиком посредством друштвених мрежа.

И након 23 године, становништво на овим просторима очекује брзу и правовремену информацију коју радио као медиј може да понуди. Наравно, све то подразумева увођење неких нових и модернијих форми програма које ће бити видљиве у оквиру нове програмске шеме коју припремамо“, каже Станковић.

Фото: РТВ Грачаница данас

Из Радио Грачанице су у свет новинарства кренули многи који су и данас успешни у овом послу или на неким другим позицијама. Са првом послератном генерацијом новинара успшено су радили тадшњи уредници дневно-информативног, јутарњег и вечерњег програма Јасмина Стојковић, Зоран Станковић и Саша Секулић.

Радио Грачаница је почела са радом 21. октобра 1999. године. Основали су је радници тадашње РТС – РТП  и она је наставила да ради као наследник Радио Приштине. Данас је део система и посебна пословна јединица ЈП Мрежа-Мост.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button