Домаћи производи са КиМ на сајму у Новом Саду

Канцеларија за Косово и Метохију представила је, на 4. Сајму завичаја у Новом Саду аутентично гастрономско и културно наслеђе наше јужне покрајине, уз дегустацију традиционалних домаћих производа локалних пољопривредника.

Ова манифстација има за циљ окупљање, повезивање и јачање сарадње институција, организација и осталих удружења, како би се промовисали привредни, културни и туристички потенцијали свих крајева наше земље, са посебним акцентом на очување богате српске културне баштине, традиције и обичаја.

На штанду Канцеларије за КиМ предузеће „Метохија“ посетиоцима сајма представља вина различитих винарија из чувеног виноградарског краја Велике Хоче, које негује вишевековну традицију гајења винове лозе и производње вина.

Земљорадничка задруга „Зубин Поток“ ће гостима омогућити дегустацију шарског сира који је такође аутентичан производ јужног дела Косова и Метохије, а за богатом трпезом на нашем штанду налазе се и други домаћи производи као што су џемови, воћни сокови, сушено воће, мед, зимница и остали локални специјалитети.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију, Веселин Кочановић изјавио је да Канцеларија већ дуги низ година улаже велике напоре у промовисању српске културе, обичаја, традиције, гастрономских специјалитета, туристичких потенцијала и осталих специфичности наше јужне покрајине.

„На оваквим манифестацијама помажемо да се што успешније афирмишу привредни, културни и туристички потенцијали, али и не забораве и добри стари укуси домаћих сокова, џемова, вина, ракије, зимница и других производа који су и данас остали аутентични, попут шарског сира и ораховачких вина, истиче Кочановић.

Он је захвалио организаторима сајма на позиву за учешће на овој манифестацији и додао да ће се Канцеларија за КиМ и у будуће радо одазивати свим важним догађајима на којима се представљају потенцијали и аутентичности наше јужне покрајине, у циљу одрживог развоја, економског јачања и подизања животног стандарда нашег народа на КиМ.

Повезани чланци

Back to top button