Дрецун: „Велика петорка“ има план за деблокаду дијалога Београда и Приштине

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је да се из изјаве специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака може закључити да „велика петорка“ има нови план како да одблокира дијалог Београда и Приштине.

„Тај нови план је усмерен ка напретку и остваривању, како они кажу, имплементације основног споразума о нормализацији и анекса из Охрида. За нас је то и даље само предлог споразума о нормализацији, и везано је за деескалацију ситуације“, рекао је Дрецун за Танјуг.

Како је истакао, из Лајчакове изјаве можемо да извучемо закључак да имају нови план како да одблокирају блокирани дијалог, како да реализују оно што је њихов стратешки циљ, а о чему је председник Србије Александар Вучић говорио.

„Циљеви тог новог плана се потпуно разликују када је у питању Београд с једне стране, с друге стране је Приштина и ових четири, односно пет водећих западних земаља“, навео је Дрецун.

Дрецун је нагласио да је њихов циљ стратешки, и да желе да натерају Србију да призна лажну државу Косово.

„То је циљ Приштине, и зато Курти каже да инсистира на томе да се што више разговара, да би се имплементирао оно што они зову споразум, а што ми кажемо да за нас није споразум“, рекао је Дрецун.

Он је објаснио да је циљ је да се постигне признање лажне државе од стране Београда у две фазе.

Прва фаза је везана за предлог основног споразума и односи се на омогућавање лажној држави Косову да постане чланица свих међународних организација, да се Београд не противи и да се ми према њима односимо као некаквој држави, дакле да их де факто признамо. У другој фази је циљ да се направи тај правно обавезујући споразум у нормализацији односа, који би укључивао на правни начин дефинисано признање, дакле да јуре признање лажне државе Косова„, рекао је Дрецун.

Он је рекао и да се из изјава са Запада може закључити да је потребно неодложно формирање Заједнице српских општина.

„Друга је изјава везана за ово што се десило у Бањској и да Београд мора да учествује активно у истрази. Наша страна већ ради на томе да одговорни морају да буду кажњени“, рекао је Дрецун.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button