Двадесет пет година од нестанка Славуја и Перенића, Канцеларија за КиМ: обновити истрагу, пронаћи и процесуирати починиоце

 Данас се навршава двадесет пет година како су на путу Ораховац-Велика Хоча отети новинари Радија Приштина Ђуро Славуј и Ранко Перенић, док су били на радном задатку и кренули да извештавају о отетим монасима из манастира Свети Врачи у Зочишту.

Њихови отмичари до данас нису идентификовани и кажњени, а породице отетих новинара, колеге и цела јавност, двадесет и пет година чекају на истину и правду, што представља још једну мрљу на образу оних који су позвани да се старају о правди и владавини права у покрајини.

„Ђуро Славуј и Ранко Перенић отети су зато што су радили свој посао, али пре свега зато што су Срби, а њихова отмица требало је да покаже преосталим Србима у Ораховцу, али и на целом Косову и Метохији, каква судбина чека српски народ у покрајини“, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Такође се подсећа да је спомен обележје, постављено на путу Ораховац – Велика Хоча, на месту где су последњи пут виђени Ђуро Славуј и Ранко Перенић, до сада рушено осам пута.

„Данашњи дан је прилика да подсетимо да нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара на Косову и Метохији: Љубомир Кнежевић, новинар приштинског Јединства и дописник Политике, отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна, Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини, Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини, Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине, Миле Буљевић, радник обезбеђења у Телевизији Приштина, киднапован је јуна 1999. године испред Избегличког центра у Приштини“.

Канцеларија за Косово и Метохију поновила је позив Еулексу и свим надлежнм међународним и локалним институцијама да обнове истрагу и пронађу и процесуирају починиоце овог злочина, као и починиоце осталих нерасветљених злочина над новинарима и српским народом на Косову и Метохији.

„Нажалост, новинари који извештавају на српском језику

на Косову и Метохији и данас се суочавају са бројним проблемима у раду, претњама и опструкцијама власти из Приштине, као и забранама да обављају своју професију на простору покрајине. Очекујемо да међународне институције на КиМ, сходно свом мандату, пруже заштиту новинарима и обезбеде им безбедност и цивилизоване услове за рад. Канцеларија за Косово и Метохију наставиће да у контакту са свим центрима утицаја на Косову и Метохији тражи расветљавање овог и свих осталих злочина и указује на тежак положај српског народа у покрајини“, наведено је саопштењу.

Повезани чланци

Back to top button