Две деценије од убиства Димитрија Поповића из Грачанице

Парастосом на локалном гробљу,  паљењем свећа, полагањем венаца и цвећа и поетским часом, крај спомен капеле у Грачаници обележена је годишњица убиства Димитрија Поповића.

Поводом две деценије од овог догађаја уприличена је и академија сећања на којоју су учествовали представници Републике Србије, српске листе, родбина, пријатељи и грађани.  

У ноћи 4. јуна, пре тачно две деценије Аљберт Краснићи и Љабинот Гаши пуцали су рафално из аутоматског оружја из возила у покрету на српске дечаке испред киска брзе хране у Грачаници. Седамнаестогодишњи Димтрије Поповић смтрно је страдао. Тада малолетни Краснићи осуђен је на девет и по година затвора, а Гаши је ослобођен кривице

Јоргованка Поповић, фото: Ризница

Мајка убијеног Димитрија, Јоргованка Поповић каже да и после двадесет године ране једнако боле.

„Двадесет година је прошло али као да је први дан од страдања.  Ни једној мајци на свету не бих пожелела да изгуби дете“, поручила је она.

Испред спомен капеле у Грачаници подигнуте у част пострадалом српском дечаку одржан је поетски час, а претходно су на то место представници Канцеларије за КиМ и Српске листе предвођени др Златаном Елеком положили венце и цвеће.  

Владика рашко – призренски Теодосије изајвио је на Академији сећања да је срспки дечак страдао од руку оних који би желели да сви нестанемо са ових простора.

„Димитријева невина жртва нас и обавезује да будемо оно што смо вазда били, народ Божји и Светосавски. Господ управо кроз наше страдање и жртву хоће да будемо што ближи њему и да се име наше не заборави. Колико год да гинемо и страдамо радђају се нови изданци и тако као народ трајемо“, рекао је владика Теодосије.

Подсетивши да је седамнаестогодишњи младић страдао само неколико дана нако што је КФОР уклонио пунктове на прилазима Грачаници, брат убијеног Димитрија и начелник Косовског управног округа Срђан Поповић је рекао да та чињеница много говори и о тренутној ситуацији.

„Колико год да упозоравамо на неке ствари, нико не жели да нас разуме на прави начин. Само се надамо да више неће бити жртава, да неће бити Димитрија Поповића, деце из Гораждевца, породице Столић из Обилића, да неће бити жетоаца и Ливадица и могао бих тако да набрајам још доста дуго“, рекао је Поповић.

Крв је на рукама убиве али је срамота на душама оних који су злочин морали да спече а нису, рекла је помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парилић.

„Сећање и трпња су наше оружје којим се боримо против зла и захваљујући Влади Републике Србије и нашем председнику враћа се култура сећања у српски народ. Захваљујући култури сећања наше су косовско метохијске жртве живе“, рекла је Парлићева.

Венац крај спомен капеле положила је делегација Српске листе предвођена др Златаном Елеком, фото: Ризница

Убица Димитрија Поповића, Аљберт Краснићи, одслужио је половину казне, а крајем јануара 2021. године, убио га је отац, након свађе у њиховој породичној кући у Приштини.

Капела посвећена Димитрију Поповићу у центру Грачаници, недалеко од споменика Србима који су пострадали у претходним ратовима, како је данас речено, биће предата на употребу епарихији рашко призренској ове јесени.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button