Рашко – призренска епархија: Заштити манастир Високи Дечани од агресивног понашања косовских власти!

Рашко – призренска епархија саопштава да су приштинске власти поново наставиле незаконите радове на магистралном путу Дечани – Плав који пролази кроз заштићену зону манастира Високи Дечани.

“Унутар заштићене зоне тренутно активно раде тешке машине (багери, ровокопачи, ваљак) постојећа подзида се уклања и гради нова, а пут знатно проширује“, саопштава епархија.

Додаје се да теретни камиони грађевинске фирме „Љика“ активно довозе крупни шљунак, који багери распоређују по путу, а ваљак поравнава. Пут се проширује за још пар метара од досадашње ширине, у рангу магистралног пута прве категорије. Постављају се широке цеви за дренажу на неколико места. Због проласка великог броја тешких грађевинских возила свакодневно већ су могућа статичка оштећења на самој цркви из 14. века и манастирским објектима, упозорава се.

Градња магистралног пута Дечани-Плав, кроз заштићену зону манастира, противзаконит је акт који се примењује и поред врло експлицитне забране градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне заштићене зоне у косовском закону о Специјалним зонама, недвосмисленог става Савета за имплементацију овог закона и става међународних представника на Косову.

 Из епархије подсећају да је до сада је било више покушаја да се наруши интегритет заштићене зоне незаконитим активностима, али да је сада, без икаквог скривања, покренута интензивна активност која за циљ има да практично заврши градњу пута и тако, наводи се, дугорочно угрози манастир Високи Дечани.

О овим радовима није обавештена ни Комисија за заштићене зоне, ни међународни представници, као ни манастир Високи Дечани.

Епархија Рашко-призренска и манастир Високи Дечани, у чијој се зони овај магистрални пут (међународног карактера) гради, најоштрије осуђују ово отворено и безочно кршење закона на штету једног од најзначајнијих УНЕСКО споменика на овом делу Балкана.

Наводи се да овакво понашање косовских институција јасно показује, не само неспремност институција у Приштини да заштите овај значајни манастир и споменик светске културне баштине, већ отворено кршење постојећих косовских закона на штету угрожавања природне околине око манастира, што ће, како се наглашава у саопштењу за јавснот, имати несагледиве последице.

„Рашко-призренска епархија ће о свему још једном обавестити све међународне представнике у Приштини и иностранству са захтевом да се са радовима хитно престане, да се начињена штета поправи враћањем пута на првобитну ширину и манастир заштити од даљег агресивног понашања косовских власти“.

Епархија апелује на све надлежне да се ове незаконите активности сместа обуставе и спречи уништавање јединственог природног амбијента око манастира.

Повезани чланци

Back to top button