Епархија рашко-призренска помаже поплављене породице

Представници Епархије рашко – призренске данас су дистрибуирали помоћ у намештају за десетак поплављених и социјално угрожених породица у селима општине Косовска Каменица.

Два шлепера, односно близу 150 комплета намештаја, кревета, душека, јастука, столова, столица и комода послала су српска удружења из Беча, а локални свештеник протојереј ставрофор Срђан Станковић био је задужен да помоћ стигне до најугроженијих породица.  

 Он наводи да су локалне власти показале вољу за сарадњом уступивши спискове угрожених породица које су претходно општинске комисије прикупиле на терену.

 „Локална самоуправа је са својим комисијама имала увид, фотографије и снимке угрожених породица од поплава тако да су нам их уступили јер црква није била у стању да одмах након поплава има ажуриране спискове“, рекао је Станковић.  

Кревети и душеци данас су подељени породицама из Робовца, Мочара и Беривојца. Угроженима ће, како је најављено, ускоро стићи и друга врста помоћи, нагласио је парох каменички Срђан Станковић.    

„Фонд Епархије рашко – призренске за поплављене породице наставиће са радом, па ће грађанима којима су поплављени подруми или просторије за становање реновирати подове, подруме и томе слично“, нагласио је отац Срђан Станковић.

Штету од поплава претрпела је и седмочлана породица Ђокић из Робовца којима је набујала Робовачка река однела пластеник, дониран од Хуманитарне организације „Мајка девет Југовића“.  

„Ова поплава нам је много штете нанела, однела нам пластеник, а то нам је био извор прихода, продавали смо на пијацу, а било је и за нас“, каже Весна Ђокић.

Ђокићева каже да је ово први пут да их се неко сетио и нешто поклони због чега је, каже, јако захвална Епархији рашко – призренској.

У истом селу у коме поред девет српских живи и 20 албанских породица помоћ је подељена и деветочланој породици Радета Марковића коме је набујала река преплавила двориште и начинила већу материјалну штету.

Помоћ у намештају добила је и породица Стојковић. Милица, Крста и њихово двоје малолетне деце живе као подстанари у селу Доње Мочаре. Супружници су без посла, живе од социјалне помоћи и дечијег додатка. Помоћ која им је данас уручена више је него добродошла, каже Милица Стојковић.

„Све је пропало, немамо скоро ништа од намештаја, нешто смо и купили. Судоперу немам, пропала је, значи катастрофа и ова нам помоћ нам заиста значи“, прича млађа жена.  

Епархија рашко – призренска јуче је уручила помоћ поплављеним породицама на централном Косову у селима Лепина, Скуланево, Радево, Угљаре и Кузмин, потврдио је протојереј ставрофор Срђан Станковић.

Поплаве које су подручје општине Косовска Каменица погодиле у првој половини јануара начиниле су велику штету на инфраструктурним али и приватним објектима. Старији мештани кажу да су се Крива и Робовачка река  последњи пут излила пре шездесет година.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button