Ердоган још једну древну византијску цркву декретом претворио у џамију

После Свете Софије Турски председник Реџеп Таијип Ердоган је и византијску цркву Хора, прогласио џамијом, пише Политика позивајући се на Ројтерс.

Турски председник Реџеп Таијип Ердоган издао је  декрет о претварању у џамију цркве Хора, једне од најпознатијих византијских грађевина у Истанбулу, и то само месец дана након што је чувена Аја Софија постала муслиманска богомоља.

У средњовековној цркви Светог Спаситеља у Хори, саграђеној близу древних градских зидина Цариграда, налазе се византијски мозаици из 14. века и фреске које приказују призоре из библијских прич.

Они су прекречени након што су Османлије освојиле град 1453. године, али су поново откривени када је – попут Аја Софије – зграда претворена у музеј пре више од 70 година.

Прошле године је турски суд поништио одлуку владе из 1945. године којом је Хора – позната као Карије на турском – претворена у музеј који води Министарство образовања.

У едикту који је Ердоган потписао и који је објављен у службеном гласнику Турске наведено је да се управљање џамијом Карије пребаци у управу за верска питања и да је џамија отворена за богослужење.

Црква је на овом месту саграђена најпре у 4. веку, али већи део постојеће грађевине потиче из 11. века, да би она затим била делимично обновљена 200 година касније након земљотреса, преноси Танјуг.

Ердогановим декретом није прецизирано када ће се прве муслиманске молитве одржати у Хори, нити шта ће бити учињено са хришћанским уметничким делима.

Повезани чланци

Back to top button