Ескобар у Београду: Коначни договор могуће постићи ове године, ближи смо формирању ЗСО него пре две недеље  

Заменик помоћника државног секретара и специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар, после сусрета са српским председником Александром Вучићем рекао да је споразум који је већ на столу једна од најбољих прилика да се регион помери напред.

На конференцији за новинаре Ескобар је изразио очекивање  да је коначни договор о нормализацији односа Београда и Приштине потпуно могуће постићи ове године. Његова жеље је да се институције Косова и Србије повежу са свим европским структурама.

„Овај споразум би требало да „отвори врата“ јер ћемо коначно имати нормализацију“, рекао је Ескобар додајући да не очекује да не очекује да ће он бити потписа током састанка у Охриду али да ће  бити отворен пут за даљи напредак.

Ескобар је рекао да из перспективе САД, европски споразум о Косову нуди једну од најбољих могућности за померање региона и стварање мирних услова за све људе који ту живе. Жели да обе стране буду веома озбиљне, флексибилне и конструктивне у тражењу нових могућности и да имају визију да искористе ову прилику коју им дају Европа и Америка.

Он је рекао да је сврха његове посете да ради са политичким лидерима у региону, да тражи начине за побољшање и напредује са предлогом ЕУ.

Упитан какав би био успех након овог састанка у Охриду и да ли мисли да ће после овог процеса Косово постати чланица УН, Ескобар је рекао да мисле да би права вредност овог споразума била што бржа интеграција у ЕУ не само Србије и Косова већ и читавог региона.

„Овај споразум подстиче већу интеграцију не само Косова, већ и Србије у све међународне процесе. Ако говоримо о интеграцији Косова у међународне организације, ми то желимо. Оно што је специфично за Западни Балкан јесу његове економске могућности, а те могућности се могу искористити ако се све земље интегришу у ЕУ“, рекао је.

Есобар је рекао да ће Заједница општина са српском већином бити формирана.

„Чињеница је да се Асоцијација појављује у Бриселском споразуму. То је део закључака политичког савета и САД. Догодиће се, само је питање колико брзо. Други део је који модел ће бити примењен. Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак дао је неколико различитих примера како ова врста заједнице функционише у ЕУ, да се дају права мањинама да саме одлучују о својој судбини, то би требало да помогне зближавању земаља и ми бисмо желели да један од тих модела послужити као модел и за Заједницу“, рекао је Ескобар.

Упитан да ли се може рећи да смо после његове и Лајчакове посете ближи Заједници српских општине него пре месец дана, он је рекао да то може да потврди.

„Верујем да смо много ближе томе него пре неколико недеља“, нагласио је Ескобар.

Повезани чланци

Back to top button