ЕУ: Приштина имала 10 година да напише Статут ЗСО

Портпаролка ЕУ Набила Масрали поручила је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да је Приштина имала 10 година да напише Статут Заједнице српских општина.

Она је тако реаговала на Куртијеву недавну изјаву да он може да напише модеран европски нацрт статута.

Косово је имало прилику последњих 10 година да поднесе предлог за ЗСО. У овој поодмаклој фази процеса у којој се очекује да ускоро почне успостављање ЗСО, Косово је позвано да понуди своје коментаре и сугестије за нацрт на столу“, рекла је она за „Репортери“.

Истовремено, Европска унија је оценила да је нацрт статута Заједнице општина са српском већином, који су њени представници представили 21. октобра, најбољи могући, односно да је нацрт Статута који је већ представљен Куртију модеран.

„Као што смо више пута рекли, европски нацрт статута, који су 21. октобра представили премијеру Куртију представник ЕУ Мирослав Лајчак и дипломатски саветници француског председника, немачког канцелара и италијанског премијера, заједно са америчким изаслаником Габријелом Ескобаром представља модеран европски начин решавања осетљивог питања заштите мањина. ЕУ и њени партнери сматрају да је то најбољи могући начин за решавање питања за обе стране. Очекујемо да обе стране наставе разговоре на основу тог нацрта“, наводе из ЕУ.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button