„Франкфуртер алгемајне цајтунг“: Нови конфликт на КиМ је последње што је Западу потребно

Нови сукоб у европском дворишту, у југоисточној Европи, последње је што Западу тренутно треба, пише „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ (ФАЗ), коментаришући дешавања на Косову и Метохији.

Немачки лист наводи да је за разлику од периода деведесетих, регион ових дана углавном миран, и да је једини изузетак и разлог за забринутост управо – Космет.

ФАЗ, наиме, подсећа да су се на северу „Косова“ већински насељеном Србима више пута дешавали насилни сукоби, као и да влада такозваног Косова овде има само ограничен утицај, док огромна већина људи који ту живе сматра да припада Србији и не жели ништа са Косовом.

Резултат такве ситуације, како се оцењује, јесте и последњи сукоб у коме је повређено 30 војника Кфора, и неколико десетина „насилних српских демонстраната“.

„Косовски премијер Аљбин Курти жели да употреби сву своју снагу и да уведе државни монопол на употребу силе на северу. Председник Србије Александар Вучић, чија влада не признаје независност Косова, жели да то спречи и до сада је у томе био прилично успешан“, истиче немачки лист, напомињући да Вучићу у томе помаже сам Курти, борећи се против Заједнице српских општина.

„Косово“ и Србија су 2013. године, уз посредовање ЕУ, договорили споразум о нормализацији односа, а део овог договора је, указује немачки лист, и обавеза Косова да дозволи формирање заједница општина са српском већином, „како би локално становништво у великој мери могло само да брине о својим свакодневним пословима – од одношења смећа до здравствене заштите“.

Премијер привремених приштинских институција, међутим, не дозвољава да се испуњено и оствари.

Курти то спречава делимично млаким оправдањима. Он тврди да је Заједница српских општина заметак каснијег отцепљења ових простора од Косова. Према Куртију, Вучића не занима самоуправа косовских Срба, већ власт над њима. Када се створи ЗСО Београд ће покушати да је претвори у неку врсту републике косовских Срба, која ће се касније придружити Србији“, преноси ФАЗ Куртијеве бриге.

Лист је, међутим, уверен да српским енклавама на југу, окруженим албанским насељеним подручјима, не би било лако да се отцепе од остатка „Косова“, а уз то, како се додаје, „сама косовска влада има моћ да Вучићу одузме овај инструмент“.

Немачки лист наводи и да су могући модели удруживања заједнице који би омогућили самоуправу Србима тако да „не угрозе косовску државу и не промовишу ризик од сецесије“.

Планове за реализовање ЗСО Курти би, како се предлаже, могао да изради у сарадњи са Венецијанском комисијом Савета Европе.

„Али пошто Курти већ одбацује идеју о формирању српске заједнице, београдском аутократи Вучићу је лако да спроводи свој план да дестабилизује Косово и да за то окриви Приштину. То није у интересу Косова и Запада“, закључује „Франкфуртер алгемајне цајтунг“.

(РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button