Гeрвaла: Уследиће нова признања Косова

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гeрвала изјавила је да приштинска влада ради на добијању признања од пет земаља ЕУ, које још увек нису признале самопроглашено Косово, али и додала да Споразум о ЗСО неће бити спроведен, преноси Коха. Она је тај споразум, као и иницијативу „Отворени Балкан“, назвала штетним.

Извештавајући Одбор за европске интеграције у парламенту у Приштини, Гервала је додала и да не може да прецизира датум када би могло да дође до визне либерализације за грађане такозваног Косова.

Како је истакла требало би претходно убедити поједине земље да је ојачан правни систем на тзв. Косову и да су испуњени услови за либерализацију.

„Ако се констатује да су претходне владе испуниле услове, нема разлога за кашњење. Има држава које нам говоре да се правни систем мора јачати, и морамо их убедити конкретним резултатима. Поједино негативни ставови су и резултат унутрашњих дешавања у тим државама. Свесни смо препрека“, истакла је Гервала.

Она је дода додала да тзв. Косово ради на јачању свог статуса на међународном плану.

„Статус Косова је годинама слабио, било је стагнације, тек недавно нас је Израел признао. Радићемо и са државама које нас нису признале и државама које су нас признале. Поред јачања нашег статуса у региону, циљ нам је да добијемо статус кандидата у Европској унији“, поручила је Гервала.

Она је штетним назвала Споразум о Заједници српских општина, као и иницијативу „Отворени Балкан“ и додала да неће бити спроведен Споразум о ЗСО.

„Одлуке су се у прошлости доносиле са великом лакоћом. ЗСО и ‘Отворени Балкан’ су две теме које смо анализирали и које су штетне. Кажемо да су штетне и радимо на томе да онима који желе најбоље објаснимо да су штетне. ЗСО ствара другу Босну на Косову. Не желимо да будемо парализовани као Босна. Немамо луксуз да спроводимо споразуме који су штетни“, рекла је Гервала пред посланицима.

Гервала је замољена и да поднесе извештај о Споразуму о стабилизацији и придруживању и спровођењу мера, али је је рекла да не жели да се меша у рад заменика премијера Бесника Бисљимија у вези са процесом европских интеграција.

(извор: Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button