Годишњица убиства Димитрија Поповића, ожиљак за цео живот

Родбина и пријатељи су паљењем свећа и полагањем венаца и цвећа најпре на гробљу, а потом и крај капеле „Мала Грачаница“ обележили помен Димитрију Поповићу. Пре 19 година албански нападачи су из аутомобила у покрету пуцали у овог дечака док је у центру Грачанице куповао хамбургер на киоску брзе хране.   

Аљберт Краснићи и Љабинот Гаши из Приштине оптужен су за узбиство српског дечака. Краснићи је осуђен на девет и по година затвора, док је Гаши је ослобођен кривице.

Страдање Димитрија је ожиљак за цео живот не само за породицу већ за све људе у Грачаници, каже брат убијеног дечака Срђан Поповић.

Срђан Поповић, фото: Ризница

„Не смемо да заборавимо на жртву Димитрија Поповића и на време које смо трагично преживљавали. Порука је да ово не сме да се понови и да на неким грешкама из прошлости сви треба да учимо, а поготово наше комшије јер једноставно без суживота овде не можемо имати будућност”, рекао је Поповић.

У име Владе Републике Србије цвеће је полижила помоћница директора Канцеларије за КиМ за инфраструктуру Јелена Стојковић.

Јелена Стојковић, фото: Ризница

„Ране не могу да се залече колико год времена да прође. Не могу да их залече њихове породице, пре свега, а ни ми. Нажалост, и данас смо сведоци наставка идеологије мржње према Србима, трпимо разне нападе и проливамо крв“, рекла је Стојковићева.

Димитрије Поповић је „најчистија жртва која је пала и страдала форламлном миру а свима нама показала колико мир и слобода нама нису дошли“, рекао је књижевник и новинар Живојин Ракочевић.

“Међу вама видим оне који су видели ту рану и оне који су видели ту крв и они  су постали трајни сведоци светиње те жртве и светиње те крви. Свако од нас који памти ту рану памти и осмех дечака који се види и данас и у његовој породици и на улицама Грачанице”, рекао је Ракочевић.

Фото: Ризница

У знак сећања на Димитрија, у Грачаници се одржава меморијални турнир у фудбалу, а најуспешнијем младом ствараоцу Ликовне колоније у оквиру Видовданских свечаности и ове године биће додељена награда која носи име убијеног српског дечака.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button