Грачаница: Кључеви за породицу Мирић – „Берген“, уместо колективног центра убудуће стамбено насеље

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић у пратњи потпредседника Владе Косова Горана Ракића, председника Општине Грачаница Срђана Поповића, шефа посланичке групе Српске листе Игора Симића и Привременог органа Скупштине града Приштина Љубинка Караџића, посетио је данас породицу Љиљане Мирић из Грачанице којој је израђена куће средствима министарства за заједнице и повратак.

После 10 година проведених у расељеништву и приватном смештају Љиљана, њена ћерка Јулија са ћерком Невеном (19) и сином Петром (10) коначно је добила кров над главом. Кључеве куће од 55 квадрата овој породици је уручио министар Далибор Јевтић.

Почетку новог живота у бољим условима сви су се обрадовали а највише Невена, која је лошег здравља и која ће, како каже, коначно имати своју собу и свој мир.

„Хвала Далибору Јевтићу и министарству за повратак који су имали слуха за нашу породицу јер није уопште лако живети у расељеништву и бити подстанар десет година“ рекла је Јулија додајући да је самохрани родитељ због чега јој је веома драго да су у министарству разумели њен проблем. 

Потпредседник Косовске владе и министар за администрацију и локалну самоуправу Горан Ракић саопштио је да ће породица Мирић добити и комплетно покућство, а предвиђена је и донација у циљу помоћи економске одрживости ове породице.

После обиласка породице Мирић, Јевтић, Ракић, Поповић, Симић и Караџић обишли су  насеље Берген у Угљару код Косова Поља где се приводе крају радови на реновирању 22 стамбене јединице.

Насеље је уз помоћ Министарства за повратак и заједнице, Данског завеза за избеглице и Канцеларије ЕУ на Косову у потпуности реновирано одвојени су прикључци за струју и воду, тако да сада може да функционише као стамбена јединица са 22 засебна једнособна и двособна стана.

Овиме је оно претворено у стамбени простор чиме је престала његова функција колективног центра.

„Као што знате, реконструкција ових стамбени јединица је део пројекта који реализујемо на читавој територији Косова, то је затварање колективних центара и у наредном периоду ћемо сличне пројекте имплементирати и у Лепосавићу и у Звечану, али и у Зубином Потоку и Северној Митровици и свуда где постоји макар једна породица која живи у условима који нису достојни човека“, рекао је Далибор Јевтић.

Читава инвестиција пренамене насеља Берген из колективног смештаја у индивидуални, коштала је 215.000 евра. На зградама је у потпуности замењена кровна конструкција, замењена дотрајала столарија, постављена нова керамика и санитарни уређаји и ламинат, а сви станови ће такође и комплетно бити опремљени. На једном објекту је дограђено и посебно купатило тако да је добијена стамбена јединица више, коју ће, како је Јевтић нагласио, општина Грачаница доделити некој најугроженијој породици.

Породице из насеља „Берген“ које су због радова смештене у мотелима биће крајем фебруара враћене у своје станове.

И.Миљковић

Повезани чланци

Back to top button