Грачаница: Поплављено десетак дворишта, вода продрла и помоћне објекте и подрумске просторије

Близу десетак домаћинстава у Грачаници ноћас је поплављено. Вода је преплавила више дворишта у нижим деловима у улици Краља Милутина. Екипе Екологије су читаву ноћ на терену, потврдио је за портал Ризница.нет директор овог комуналног предузећа Дејан Димитријевић.

Као и већина суграђана из, Лапљег Села, Преоца, Доње Гуштерице велики број мештана Грачанице је претходну ноћ провела будна. Вода која је долазила са свих стана, атмосферска канализација али и из корита Грачанке преплавила је многа дворишта.

У нижим деловима улице Краљ Милутин у Грачаници,  недалеко од школе, под водом је десетак дворишта. Вода је ушла у помоћне објекте, подрумске просторије Владице Николића и Славише Јовановића. Николић каже да читаве ноћи није тренуо.

„Бранили смо колико смо могли да некако спречимо воду да уђе у куће. Али где може човек да заустави воду која је долазила са свих страна“, прича Николић.

„Ја сам успео да напуним џакове и да заштитим тако  да ми вода не уђе у нову кућу, још се нисам ни уселио, али стара кућа је под водом“, каже Николић.

Код Николићевог комшије Славише Јовановића вода је ушла у помоћне просторије.

„Кад сам видео да вода продире у помоћне објекте и подрумске просторије синоћ сам са братанцем подигао све електричне уређаје замрзивач и фрижидере да не би дошло до контакта са струјом и то је било једино што смо могли да урадимо. Воду нисмо могли да спречимо да надолази“, прича Јовановић.

Додаје да ће материјална штета и на кући али и на његовом младом воћњаку под водом моћи да се сагледа кад све прође.

Киша је у међувремену престала, па је вода почела лагано да се повлачи.  

Екипе комуналног предузећа „Екологија“ од синоћ су на терену, чисте пропусне и копају нове канале како би вода отицала.

„Синоћ смо имали неколико критичних тачака у Доњој Гуштерици, Грачаници, Лапљем Селу. Јутрос око 9 часова ослободили смо и прокопали пропуст код моста који води у ромску махалу, тако да сада вода отиче“, на срећу вода није продрла у куће само је преплавила нека дворишта и помоћне објекте“, рекао је директор „Екологије“ Дејан Димитријевић.

Радници предузећа „Екологија“ синоћ су ровокопачем прокопали и пропусни канал у близини Предшколске установе „Ђурђевак“ и тако спречили да набујали поток продре у просторије вртића али и поплави неколико оближњих домаћинстава.

Проблеме током ноћи имали су и мештани Грачанице у улици Девет Југовића где је вода такође преплавила дворишта.

Киша која непрекидно пада неколико дана изазвала је поплаве у више средина на централном Косову. Вода је поплавила дворишта, оранице и ушла у поједине куће, помоћне и подрумске просторије у Лапљем Селу, Доњој Гуштерици, Преоцу, Лепини, Радеву, Скуланеву, док је село Кузмин код Косова Поља због изливања Ситнице и Дреничке реке већ два дана одсечено од света.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button