Грачаница: Расте број заражених у српским срединама, грађанима упућен јавни позив на имунизацију

Број инфицирани вирусом ковид 19 на територији општине Грачаница из дана у дан постаје све већи што је резултовало тиме да на основу броја новооболелих случајева ова општина из зелене буде сврстана у жуту зону.

Кризни штаб би са новим информацијама о броју инфицираних, како се очекује, требало да се огласи већ у понедељак, а у међувремену се због препуњености на Инфективном одељењу као и на ковид – одељењу при Дому здравља у Доњој Гуштерици оспсобљава сала Дома културе у Лапљем Селу за пријем нових пацијената.

У Дому Здравља у Грачаници је стигла и одређена количина брзих антиген тестова на ковид 19.

Како нам је из ове здравствене установе потврђено, тестови су намењени само за оне особе код којих се након лекарског прегледа посумња на присуство корона вируса, не и за грађане који би желели својевољно да се тестирају на вирус.

У овој, као и у осталим здравственим установама примарне здравствене заштите на територији Општине Грачаница обавља се пријава пацијента за процес имунизације у Куршумлији. Пацијенти са Косова процес имунизације обављају у Рашки, Куршумлији и Бујановцу. 

„Сви грађани, без обзира на националност, старосне доби од 18 година па навише, који поседују важећу документацију државе Србије, личну карту или здравствену књижицу, имају право на вакцинацију. Вакцина је бесплатна и они се сваког дана могу пријављивати на Одељењу патронажне и теренске службе Дома здравља у Грачаници“, каже координатор за вакцинацију за територију централног Косова Владимир Петковић.

Позив за  вакцинацију против вируса ковид 19 данас је посредством саопштења упутила и Канцеларија за Косово и Метохију. 

„Пријаве за пријем цепива против коронавируса грађани треба да изврше у својим домовима здравља и медицинским установама, а имунизација се врши на три издвојена пункта – у Рашкој, Куршумлији и Бујановцу“, наведено је у позиву Канцеларије за КиМ владе Републике Србије.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button