Грачаница се опростила од мати Теодоре

Мештани Грачанице, верници из околних средина, свештенство и монаштво Епарије рашко-призренске опростило се данас од мати игуманије Теодоре која је после заупокојене литургије и опела које је служио владика Теодосије сахрањена на манастирском гробљу.

Мати Теодора је седамдесет година службовала у манастиру Грачаница. Са 12 година је отишла у манастир, а у Грачаницу је дошла 1955. године, подсетио је владика у беседи након опела.

  Фото: О. Радић

„Од раног детињства свог научена од својих честитих и побожних родиљета дванаестогодишња девојчица Милана напушта топли родитељски дом и на Христов позив попут некада светих апостола и жена мироносица креће за њим да му служи целим својим бићем и животом. У свом монашком животу мати Теорода је прошла кроз многобројна послушања, никада јој ништа није било тешко и са радошћу и песмом радила је и најтеже послове у манастиру. Сва њена радост и утеха били су манастир мати игуманија и сестре монахиње. Скоро седам деценија свога монашкога живота мати Теодора је подарила овом манастиру, житељима Грачанице и нашој заветној земљи Косову и Метохији. За то време она је многе задужила својом несебичном љубављу, ширином своје душе она је све грлила и Хирстом љубила, старе и младе, сиромашне и болесне и све потребите“.

Игуманија манастира Успења Пресвете Богородице у Грачаници преминула је јуче у Клиничко болничком центру у Београду.

Повезани чланци

Back to top button