Грачаница: Сведочимо о злу НАТО бомби, убиству међународног права, демократије и правде

Парастосом и полагањем венаца крај крста и споменика жрвама мартовоског погрома, уз поруку да се страхоте рата не понове у Грачаници је данас обележена двадесет пета годишњица од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије

У вечерњим сатима 24. марта 1999. године први НАТО пројектили пали су на Аеродром „Слатина“ код Приштине, а потом је гађана Зеленика изнад Грачанице где су били смештени војни магацини и економија.

Стравичне слике страдања и после четврт века дубоко су урезане у свести свих који су преживели дане бомбардовања рекла је Мајда Поповић из Грачанице.

„Све сте нам разорили али наш дух и љубав према слободи нисте угасили, нисте нас затрли. Ево, о вашем злу сведочимо а ви сте се опет у одела опака обукли и насављате своју мисију смрти и пакла“, поручила је Поповићева.

Никада у историји свог постојања нисмо били тако сами као те 1999. године, подсетили су учесници скупа у Грачаници.

Фото: Ризница

Деветнаест најјачих обрушило се на један мали народ док је читав свет ћутао. Мало је било чак и оних који су нас, макар и вербално подржавали. Европа је поражена у Приштини, рекла је директорка Народне библиотеке у Грачаници Бранкица Костић.

Та моћна Европа, та велика демократија, та снажан историјска победница умрла је на територији Србије и Црне Горе самим почетком бомбардовања, када су умрли и међународно право и правда, када је умрла вера у истину и када су раскинути стари савези“, нагласила је Костићева.

Тачан број страдалих цивила током НАТО агресије до данас није утврђен али се грубо процењује да је број жрва већи од две и по хиљаде од чега 68. деце. Касетне бомбе усмртиле су и трогодишњу Драгану Димић из Старог Грацка. Брат и сестра су рањени, а она је издахнула на очевим рукама.

Млада глумица Хелена Поповић казивала је у Грачаници стихове песме „Пунолетство смрти“ коју је песник Ратко Поповић посветио убијуеној  девојчици Драгани.

После парастоса делагације, Канцеларије за Косово и Метохију, Косовског Управног Округа, Привременог органа за Општину Приштина и Општине Грачаница положиле су венце крај крста жртава Нато гресије на нашу земљу.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button