Грачаница: Вечерас од 19 часова до сутра у пет на снази полицијски час

На територији Општине Грачаница од вечерас је на снази забрана кретања у трајању од 19 до пет часова ујутру, саопштио је Кризни штаб.

Како је наведено одлука је донесена у циљу спречавања ширења Ковида 19, а по препоруци косовског Министарства здравства које је општину Грачаница сврстало у ред високоризичних за ширење инфекције.  

„Кризни штаб општине Грачаница обавештава мештане, привредне и пословне субјекте да се према овој одлуци забрањује кретање грађана ван њихових кућа и станова од 19:00 сати и до 05:00 сати, изузев у хитним и здравственим случајевима. Од наведених забрана се изузима особље запослено у здравственим, безбедносно-правосудним установама.

У овом периоду забрањује се улаз и излаз грађана и возила на територију општине Грачаница изузев здравственог, особља безбедности, правосуђа као и студентима и грађанима у случају хитних потреба али и операторима који обављају јавне послове.

 У поменутом периоду забрањен је рад и угоститељских објеката. Мере забране односе се и на јавни превоз који сме да ради са 50 посто капацитета, у складу са “Приручником за заштиту од ширења Ковид-19, док такси превозници смеју да превозе само једног путника, односно три, уколико су чланови исте породице.

Делимично су дозвољене културне активности одређених институција рад позоришта, библиотека, галерија, ансамбала, балета, биоскопа, омладинских центара, музеја, културних центара. Њима је дозвољено да раде само са 30% простора за све активности, како у извођењу тако и на пробама.

Дозвољене су спортске активности у затвореном и на отвореном. Могу се организовати тренинзи и такмичења у појединачним спортовима; до 20 људи може да учествује на затвореним тренинзима, док до 50 људи може да учествује на такмичењима на основу локалних и међународних спортских протокола и упутстава.

Обавезује се Полиција да на сваком улазу излазу врши ригорозну контролу ради спречавања ширења инфекције“, наводи се у саопштењу одлуке“.

Кризни штаб упозорава да непоштовање ових мера, у било ком случају, подлеже казненим мерама те да ће оне бити на снази до доношења нових.  

Повезани чланци

Back to top button