Грачаница: Зелена зона и правила која важе у њој

Општина Грачаница је из црвене прешла у зелену зону ризика од инфекције вируса Ковид 19. Мере косовске владе које се односе на општине у овој зони су следеће:  

.1. Економским оператерима је дозвољен рад од 05: 00-20: 00,

2. Тржни центри смеју да раде од 05: 00-20: 00,

3. Хотелске и гастрономске службе смеју да раде од 05: 00 – 20: 00, док после 20:00 раде са услугом досатаве или да купац понесе храну са собом.

4. Јавни превоз сме да ради користећи до 50% капацитета, поштујући „Приручник за заштиту од ширења Ковида-19“,

5. Таксисти смеју да превозе једног путника на задњем седишту или до три уколико су чланови породице, поштујући „Приручник за заштиту од ширења Ковида-19“,

6. Установе културе: позоришта, биоскопи, библиотеке, галерија, ансамбли, балет, омладински центари, музеји, културни центара, дозвољено је да раде само до 20:00 часова користећи до 30% простора  површина одговарајућих објеката за све активности (како у извођењу тако и у вежбама), поштујући „Приручник за заштиту од ширења Ковида-19“.

7. Дозвољене су спортске активности у затвореном и отвореном простору, где током тренинга у затвореном може да учествује до 20 људи, током такмичења до 50 људи, увек на основу локалних и међународних спортских протокола, као и на основу „Приручника за заштиту од ширења КовидА-19“,

8. Затворене теретане и базени дозвољени су за индивидуалне рекреативне активности користећи до 40% простора.

Општине на Косову, у зависности од ризика ширења коронавируса, остаће и даље подељене на црвену, жуту и зелену зону, одучено је на седници Владе Косова на којој су уведене посебне мере заштите.  

Општине са високим ризиком, односно оне у којима је у року од недељу дана број заражених у односу на 100.000 становника већи од 150 убрајаће се у црвену зону. Локалне самоуправе са средњим, односно ниским ризиком, са 75 – 150, односно до 75 инфицираних у односу на 100. 000 становника и даљ ће се припадати жутој, односно зеленој зони.  

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button