Хаљими: Срби на Косову годинама немају странку већ гласају оне које подржава Београд

Политички аналитичар из Приштине Фисник Хаљими каже да је српска политичка сцена на Косову у проблему јер у неколико последњих година Срби немају стабилну и праву политичку странку те да су принуђени да гласају за политичке организације и грађанске иницијативе које подржава Београд.

“Срби већ неколико година немају странку. Они гласају за политичку организацију коју подржава Београд, а то је Српска листа што је јако лоше за Србе. У новој демократској  историји Срба са Косова, они  не могу да се определе или имају могућност да гласају за више странака. Теоретски странке постоје, али Срби гласају само за једну”, појашњава Хаљими.

Истиче да политички представници Срба годинама не успевају да се наметну на косовској политичкој сцени као озбиљан фактор што је, како оцењује Хаљими, последица лоше ситуације унутар српског политичког корпуса.

“Срби на Косову имају капацитета и српска заједница није мала. Они имају као што су историји увек имали довољно интелектуалаца који смеју и знају да управљају својим животима на Косову” , тврди Хаљими.

Српски политички субјекти који су пријавили учешће на ванредним парламентарним изборима на Косову који су заказани за 14. фебруар су Српска листа, Грађанска иницијатива за слободу, правду и опстанак и Грађанска иницијатива Српски демократски савез.

 

Повезани чланци

Back to top button