Ховениер поново позива Приштину да одложи примену одлуке Централне Банке

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер данас је поновио позив косовским властима да одложе одлуку Ценралне банке о забрани употребе динара и подсетио на позив државног секретара Џејмса О Брајана да САД можда неће третирати Косово као партнера ако доноси одлуке без консултација.

На конференцији за медије амерички амбасадор је јасно ставио до знања да је одлука о забрани промета динара утицала на партнерство САД са Косовом и тако демантовао званичнике косовске владе који су изјавили супротно.  

Приштински меидји преносе да је Ховениер поновио позив обема странама да се фокусирају на дијалог.

„Надали смо се да ће се Влада Аљбина Куртија обавезати, као што то чине партнери, да заједно решимо ово питање, уместо што предузимамо једностране акције. Забринути смо што Куртијева влада то није урадила. Свака сугестија да су ствари у реду и да се међусобно слажемо, уопште није тачна“, рекао је Ховениер.

Нагласио је да су његове поруке биле јасне.

„Ми не оспоравамо институције Косова, али позивамо Владу  да одложи одлуку“, рекао је амерички амбасадору у Приштини.

Подсетио је и на апел који је пре неколико дана упутио помоћник државног секретара Џејмс О’Брајен.

„О’Брајен је наш став јасно изнео и премијеру Куртију. Забринути смо и фрустрирани, и мислим да тон помоћника секретара О’Брајена то веома јасно одражава“, рекао је Ховенијер.

О’Брајен је у уторак упозорио да Сједињене Државе можда неће третирати Косово као партнера ако доносе одлуке без консултације са њима, након одлуке Централне банке о забрани промета српског динара о чему званични Вашингтон није био унапред обавештен.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button