Хил: Срби треба да преболе да је Косово независно

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кристофер Хил је, говорећи на Београдској безбедносној конференцији, рекао да би Срби требало да „преболе да је Косово независна држава“.

„Људи кажу да Србија једноставно треба да схвати да је Косово независна држава, да преболи то и настави даље. И ја бих желео да она то уради, али је чињеница да је проблем много комплекснији“, рекао је Хил.

Амерички амбасадор је оценио да су за догађаје у Бањској 24. септембра искључиво криви Срби.

„Као прву ствар ка решењу проблема морамо да оне, који су одговорни за оно што се десило, заиста држимо одговорним, да се то више не би поновило“, изјавио је амбасадор учествујући у панелу „Западни Балкан у глобалном (не)реду“.

Он је навео да би други корак требало да буде смиривање ситуације на северу Косова а затим налажење политичког решења.

„Важно је да САД и ЕУ заједничким снагама покушају да реше проблеме Западног Балкана. Косово је с разлогом и даље веома тежак проблем“, изјавио је он.

У панелу су, поред Хила, говорили и немачки изасланик за Западни Балкан Мануел Сарацин, специјални румунски представник за Западни Балкан Адриан Давидоиу и политички саветник специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Јожеф Пандур.

Повезани чланци

Back to top button