Ховенијер: План је прихваћен, фокус је његова успешна примена

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да план Европске уније за нормализацију односа Косова и Србије доноси стварне, практичне, политичке и економске користи.

Како су пренели приштински медији он је подсетио да су европски план прихватиле обе стране и рекао да ће се о његовој примени разговарати током викенда.

„Морам бити јасан, САД верују да у овом тренутку не постоји бољи договор. Ово је важан корак напред”, рекао је Ховениер на састанку са новинарима, у Приштини.

Додао је да сада фокус треба да буде на „успешној и ефективној имплементацији“ плана.

САД ће „обновити своје напоре“ да помогну Косову да се придружи НАТО Партнерству за мир уколико Приштина да конструктиван допринос у овом правцу, рекао је амбасадор САД у Приштни.

Упитан да ли постоји разлика у ставу САД у вези са обавезујућим споразумом Београда и Приштине са узајамним признавањем у центру и прелазним споразумом са евентуалним признавањем, Ховениер је рекао да не верује да постоји разлика, већ „признавање реалности“.

„Став САД је био и биће јасан. Не видимо да се мења. Али морамо узети у обзир тренутак у којем се налазимо. Мислим да је реалност – из разних разлога, али пре свега због одлуке коју је донело руководство у Србији – да шансе да се постигне међусобно признање сада нису велике”, рекао је Ховениер.

Он је додао да је сада важно да дође до репозиционирања косовско-српских односа, што би допринело регионалној стабилности и омогућило, према његовим речима, да Косово напредује на много начина.

„Очекујемо коначни споразум који се фокусира на међусобно признање“, рекао је Ховениер, подсећајући да је план ЕУ привремен.

Премијер приштинских институција Аљбин Курти и председник Србије Александар Вучић састају се 18. марта у Охриду у Северној Македонији како би разговарали о примени плана ЕУ од 11 тачака.

Повезани чланци

Back to top button