ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Од Васкрса до Спасовдана народ се међусобно поздравља речима: „Христос Васкрсе!“ и „Ваистину Васкрсе!“.

Васкрсење Исуса Христа је празник који симболизује победу живота над смрћу. У свим православним храмовима служе се васкршње литурије. Патријарх српски Порфирије служио је поноћну литургију у Храму Светог Саве.

На данашњи дан треба се сетити Христовог страдања, али и радости и наде коју је његово васкрсење донело верницима. Овај дан уједно је и крај великог поста, а верници би данас требало да се омрсе јајима која су фарбана на велики петак.

Обичај је и да домаћица рано буди укућане да се умију водом, одлази се у цркву, на јутрење и Васкршњу Литургију, са собом носе јаја, један део подели по цркви, а други после богослужења комшијама, пријатељима, рођацима, пред црквом. Где нема цркве људи се у селима окупљају око „записа“. Ту је долазио свештеник, ту су се делила јаја, секао колач, први пут мрсило, а мушкарци се договарали о литији која се носи сутрадан око села. Кад се заврши служба у цркви, људи, жене, деца, свечано обучени, засели би око ње или на обижњим ливадама, ако је лепо време. Ту се поред јаја јело све од белог мрса и печеног меса. Пила се ракија и вино, играло, певало и веселило.

Туцање јајима је још један од омиљених обичаја. Чије се јаје разбије, тај губи и предаје своје јаје ономе који има јаче.

Јована Маниташевић из Велике Хоче, фото: Ризница

Прво офарбано јаје чува се у кући годину дана и назива „чуваркућа“.

Сремци месе посебан васкршњи колач, који зову „буздован“, а у Шумадији се зове „витица“. Витицу домаћин ломи уз ручак и дели свима говорећи: „Све нам крсло и васкрсло“.

Кад се дође из цркве кући, сви се укућани међусобно поздрављају васкршњим поздравом. Домаћин онда пали свећу, узима кадионицу и тамјан, окади све укућане који стоје на молитви, предаје неком млађем кадионицу и овај кади целу кућу. Уколико се не уме отпевати васкршњи тропар, наглас се читају „Оче наш“ и друге молитве које се знају напамет, или се читају из молитвеника. После заједничке молитве, поново једни другима честитају Васкрс и седају за свечано постављену трпезу. На столу стоји украшена чинија са офарбаним јајима. Домаћин први узима једно јаје, а за њим сви укућани. Тад настане весеље и такмичење чије је јаје најјаче.

Тога дана, ако гост дође у кућу, прво се дарива фарбаним јајетом, па се онда послужује осталим понудама.

Повезани чланци

Back to top button