„Игра камених перли“ радионица мозаика за децу у више изолованих средина на КиМ

Београдска уметница Оливера Станишић организовала је за децу школског узрасата у неколико српских средина на Косову и Метохији радионице за израду мозаика под називом „Игра камених перли“.  Играјући се различитим бојама и облицима, стварали смо, дружили се и међусобно упознавали, поручила је уметница и уједно најављила још оваквих догађаја у будућности.

Обликујући каменчиће различитих боја више стотина школараца из Ораховца у Метохији,  Доње Гуштерице и Лапљег Села на централном Косову, Штрпца на југу и Ранилуга и Врбовца на истоку Косова и Метохије учествовало је у несвакидашњим радионицама.

„Много тога смо за кратко време могли да научимо од Оливре. Закорачили смо у шарени свет мозаика и уметности који је јако леп и пружа нам могућност да искажемо своја маштања“, прича Надица Којић, ученица осмог разреда школе „Марко Рајковић“ из Врбовца код Косовске Витине.

Израда мозакиа захтева прецизност, креативност и стрпљивост, фото: Ризница

Играјући се каменим перлама, уметница Оливера Станишић је са децом тражила мотиве типичне за ово поднебље и уградила их у заједничке мозаике. У Ораховцу су то биле младице у Врбвцу „ћустек“ као амајлија и део традиционалног мушког и женског накита неизоставан детаљ у народној ношњи Косовсог Поморавља.

„ У сарадњи са нашим институцијама већ више година реализујемо радионице мозаика. Ово је техника у којој се најбоље приближимо деци и упознајемо их. Она захтева заједнички рад и стрпљење али на тај начин размењујемо и мисао и време и креативност, а резултат на крају увек буде импрсиван“, открива Станишићева.   

Професор и лингвиста Владимир Меденица одржао је у оквиру радионице беседу о ћирилици као писму.

Радови су на кратко били изложени у школској фискултурној сали, а трајно ће, како је речено бити уграђени у простор који деца углавном користе и где најчешће бораве. Тако ће,  подсећати на лепо искуство и заједничко дружење, а оно се овде неће завршити јер су и уметница и деца изразили спремност и жељу да се овакава дружења наставе и продубе.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button