Игуманија Исидора сахрањена у манастиру Гориоч

У манастиру Гориоч код Истока сахрањена је игуманија мати Исидора која је читав свој живот провела као монахиња, прво у Сопоћанима, потом у Горичу, јавља РТВ КИМ.

Мати игуманија Исидора рођена је у Руишту код Звечана 1942. а замонашила се у Сопоћанима.

Упокојила се на празник Свих Светих, а опело је данас служио епископ рашко-призренски Теодосије са игуманима и монасима Дечана, Архангела, Драганца, Сопоћана, Црне Реке, Ђурђевих Ступовам, игуманијама и сестринствима Пећке Патријаршије, Грачанице, Девича, Ђаковице, Кончуља, Светог Димитрија и свештенством Епархије.

У беседи на опелу епископ Теодосије је рекао да није случајно што се мати Исидора упокојила на празник Свих Светих.

„ Својом појавом ширила је мир око себе, знајући да је управо мир Божији најпотребније стећи у животу и да тај мир Божији представља царство Божије које је унутра у нама. Наша мати Исидора – како је тихо живела тако је и тихо напустила овај земаљски живот“, рекао је владика Теодосије.

Исидора је старешинство у Гориочу наследила од игуманије Дарије и у најтежем периоду потпуне изолације и угрожене безбедности, под заштитом КФОР-а чувала манастир и бринула о повратницима у овај део Метохије.

Гориоч је метох манастира Високи Дечани, а подигао га је Свети краљ Стефан Дечански и посветио Светом Николи у знак захвалности за излечење вида након ослепљења и заточеништва у Цариграду.

 Литургији, опелу и сахрани присуствовали су повратници из метохојских средина који су везани за овај манастир Гориоч, почившу игуманију Исидору и њено сестринство.

Извор
РТВ КИМ

Повезани чланци

Back to top button