Илија Елезовић пуштен из притвора

Илија Елезовић, кога су припадници полиције такозваног Косова 20. септембра ухапсили у Северној Митровици, данас је пуштен из притвора, изјавио је његов син Никола.

Он је за Танјуг навео да је отац стигао кући у Северну Митровицу.

„Као породица пресрећни смо што је он са нама, али је прилично лошег стања и веома пропао, јер је тежак онколошки пацијент. Надамо се да ћемо, уз адекватну исхрану, успети да га опоравимо и да ће наставити даље с нормалним животом“, казао је Елезовић.

Он је нагласио и да му је отац пренео да није имао никаквих проблема у притвору, да су стражари били коректни према њему, као и да није било никаквог психичког или физичког малтретирања.

„Захвалио бих свим људима на помоћи, пре свега колегама, Канцеларији за Косово и Метохију, Ловачком савезу Србије, који су много помогли нама као породици, пруживши подршку да Илија што пре изађе и да се брани са слободе“, нагласио је.

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је оптужницу против Илије Елезовића за наводни ратни злочин против цивилног становништва, а приштински суд одредио му је једномесечни притвор.

Њему, као и другим ухапшеним Србима са Косова и Метохије, Зорану Костићу и Драгану Миловићу, које тужилаштво специјалног суда терети за кривично дело наводног ратног злочина, пре десет дана био је продужен притвор за још два месеца, рекао је тада Костићев адвокат Предраг Миљковић.

Додао је да је продужење притвора неосновано исто као што је било и одређивање самог притвора, због тога што специјално тужилаштво нема доказе који поткрепљују основану сумњу.

Никола Елезовић је раније навео да је његовој породици велики број пријатеља пружао подршку.

„Свакодневно су позиви са свих страна, имамо чак и Албанаца и муслимана који се јављају, који не верују да се то дешава Илији, јер знају да је и у тренутку те оптужнице коју му стављају на терет, помагао људима. Искључиво је само помагао коме је год могао, никоме сигурно није одмогао“, истакао је он.

Канцеларија за Косово и Метохију упутила је пре седам дана писмо шефу Еулекса Ђованију Пјетру Барбану поводом лошег здравственог стања, третмана и положаја Елезовића, указујући на лоше поступање косовских институција према њему, које, како су навели, може да има фаталан исход. Како су тада поручили из Канцеларије, Елезовићева болест је у поодмаклој фази и у затвору нема услова да добије неопходну терапију и здравствену негу, због чега је тражено да да му се одобри мера кућног притвора до окончања поступка.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button