IN MEMORIAM: Проф.др Стеван Баљошевић

Професор. др Стеван Баљошевић, познати југословенски и српски инфектолог, преминуо је у 82. години после дуже и тешке болести, јавља Косово онлајн.

Баљошевић је рођен 22. августа 1938. године у Ораховцу. Докторирао је 1975. године на Медицинском факултету Универзитета у Београду. Специјализацију из клиничке имунологије завршио је у Паризу 1975/76. године. Теоријску и практичну наставу обављао је од 1973. године на Медицинском и Стоматолошком факултету, а потом у Крушевцу и Косовској Митровици, где је измештен 1999. Универзитет из Приштине.

Због широког познавања инфектологије и граничних медицинских дисциплина, био је ментор у изради 11 магистарских радова и 10 докторских дисертација, које су с успехом одбрањене на Медицинском и Стоматолошком факултету у Приштини.

Цео радни век бавио се инфективним болестима.

Био је начелник Одељења за инфективне болести гастроинтестиналног тракта (1975-2000), директор Инфективне клинике Клиничко-болничког центра у Приштини (1976-2003) и директор Клиничко-болничког центра у Приштини (1993-1998).

Као председник Југословенске комисије за Уницеф од 1984. до 1988. године учествовао је у спровођењу светских активности за добробит деце у разним областима, пре свега у земљама у развоју.

Афирмисао је ставове на општој примени вакцинације против заразних болести, на југословенским искуствима, на основу чега су СФРЈ, СРЈ и Србија добиле значајна признања на скупштинама Уницефа у Њујорку, Паризу, Женеви и Риму.

Написао је, представио и публиковао 127 стручних и научних радова на стручним састанцима, симпозијумима и конгресима инфектолога, педијатара, епидемиолога, интерниста, имунолога, реуматолога и хепатолога у земљи и иностранству, као и на конгресима Балканске медицинске уније и инфектолога европских земаља.

Био је члан је и Инфектолошког друштва француског језика и Балканске медицинске уније, генерални секретар Друштва лекара Косова и Метохије, члан Управног одбора Српског лекарског друштва, Савеза лекарских друштава Југославије и Балканске медицинске уније, као и председник Удружења приватних лекара и стоматолога Расинског округа.

За ванредног члана Академије медицинских наука Српског лекарског друштва изабран је 1985. а за редовног члана 1988. године.

Био је и члан председништва Академије медицинских наука.

За предани рад у Српском лекарском друштву, Академији медицинских наука, Универзитету и друштвеном ангажману добио је Захвалницу, Диплому и Повељу Српског лекарског друштва, а 2009. године и Награду за животно дело Српског лекарског друштва.

Добитник је Медаље италијанског Уницефа, Плакете југословенског Уницефа и Плакете Савеза лекарских друштава Југославије. Такође, добитник је Октобарске награде Града Приштине и Видовданског признања Универзитета у Приштини за духовно и научно уздизање универзитетске мисли.

Поводом 45 година рада Медицинског факултета у Приштини, 2014. године у Косовској Митровици добио је Захвалницу за допринос образовном и научном развоју Медицинског факултета у Приштини.

Одликован је и Орденом рада и Орденом заслуга за народ СФРЈ.

Стеван Баљошевић биће сахрањен у четвртак 21. јануара, у Крушевцу.

(извор: Косово онлајн)

Повезани чланци

Back to top button