Ирански председник погинуо у паду хеликоптера

Председник Ирана Ибрахим Раиси погинуо је у паду хеликоптера, саопштила иранска агенција Мехр. Сви који су били у његовој пратњи погинули су у паду хеликоптера, додаје агенција.

Хеликоптер, у којем се налазио председник Ирана Ибрахим Раиси, имао је тешко слетање у недељу на северозападу Ирана. У хеликоптеру су се налазили и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан, као и гувернер Источног Азербејџана Малик Рахмати.

Несрећа се догодила у граду Џулфа у иранској провинцији Источни Азербејџан. Утврђена је тачна локација пада хеликоптера, а на лице места су послате безбедносне снаге. Многе земље понудиле су помоћ Ирану у акцији потраге и спасавања. Русија саопштила и да је спремна да пружи помоћ у истрази инцидента.

Два руска авиона Ил-76, која су полетела да помогну операцији потраге у Ирану, враћају се на аеродром Жуковски код Москве, саопштила је прес служба руског Министарства за ванредне ситуације.

У групи се налази 47 специјалиста, теренска возила, као и хеликоптер БО-105 за потрагу из ваздуха.

Први потпредседник Ирана Мухамед Мохберће, у складу са уставом земље, обављати дужности председника земље 50 дана до нових председничких избора. Изборе би требало да организује специјални савет, преноси иранска новинска агенција ИСНА.

Како се наводи у саопштењу, председнички избори могли би да буду одржани у јуну-јулу.

Нема знакова да је неко у хеликоптеру иранског председника Раисија жив, јавила је телевизија „Прес ТВ“, позивајући се на ирански Црвени полумесец.

Састанак је почео у 22.00 часова. На њему су присуствовали највиши званичници из сектора одбране и безбедности Русије.

*Поред руског председника, састанку су присуствовали министар одбране Андреј Белоусов, секретар Савета безбедности Сергеј Шојгу, начелник Генералштаба Валериј Герасимов, министар за ванредне ситуације Александар Куренков, као и специјални помоћник председника Игор Левитин.

*Путин је рекао да је дубоко ожалошћен због несреће са хеликоптером иранског председника и да ће руска страна учинити све што је потребно да помогне.

*Председник Русије је такође рекао да су припремљена два авиона са 50 стручњака, спремна да се укључе у акцију потраге.

Повезани чланци

Back to top button