Иринеј: Став СПЦ је Косово једино у саставу Србије

Патријарх Српске православне цркве Иринеј рекао је да једини договор који СПЦ прихвата јесте онај у којем је Косово у саставу Србије, јавља портал Нова.рс.

“То је апсолутно став Цркве и ту се ништа није променило. Још ћемо да видимо у ком правцу иду преговори између српске и албанске стране, још увек се упознајемо са материјом”, рекао је за ппатријарх Иринеј коментаришући преговоре који су се претходних дана одвијали између Београда и Приштине.

Патријарх је нагласио да ће се СПЦ укључити у преговоре о Косову, уколико добије позив.

“Ако нас неко позове и да нам прилику, ми ћемо се укључити у разговоре око Косова. У супротном ћемо свакако пратити како се одвија процес преговора”, рекао је Иринеј.

Према његовим речима, представници СПЦ чекају да чују како гласи изворни договор, те он лично, као и Црква, подржавају идеју да се нормализују односи између Албанаца и Срба.

“То би било нормално. Неопходно је успоставити добар однос између та два народа”, поручио је патријарх Иринеј.

Претходних недељу дана су интензивирани разговори између Београда и Приштине о нормализацији односа. Прва рудна разговора одржана је у Вашингтону, где су председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти парафирали документ о побољшању економских односа, чијем је потписивању присуствовао и председник Сједињених Америчких држава Доналд Трамп.

Извор
Нова.рс

Повезани чланци

Back to top button