Изложба рукотворина расељених жена „Базар наде“

Рукотворине које су израдиле жене – интерно расељена лица данас су, у оквиру програма „Базара наде“, биле изложене у Центру грађанске енергије у Грачаници.

Форум за развој и мултиетничку сарадњу (ФДМЦ), уз помоћ УНХЦР-а, а у сарадњи са Туристичком организацијом Грачанице организовао је изложбу.

Дејан Радивојевић из ФМЦ-а каже да је  „Базар наде“ симболичан допринос бољој интеграцији интерно расељених особа и повратника који су смештени у колективним центрима и приватном смештају.

„Битна је синергија коју смо препознали, a наша је улога да корисницама обезбедимо контакте са постојећим даваоцима посла тако да је управо то циљ данашњег догађа“, појаснио је Радивојевић.  

Шеф УНХЦР мисије на Косову Ерол Ардука, фото: Ризница

Шеф мисије УНХЦР на Косову Ерол Ардука је рекао да верује да кроз уметност може доћи до обостране сарадње и до интеграције расељених лица.  

„Овакви догађаји су од помоћи. Заиста сам мишљења да морамо да тежимо друштву које је пуно диверзитета у којем говоримо различите језике, разумемо проблеме једни других и толеришемо разлике које постоје међу нама. Taко можемо да допремо до оних којима је помоћ најпотребнија независно од тога да ли су то расељена лица, тражиоци азила или избеглице“, каже Ардука.

Заменик министра за повратак и заједнице у косовској влади Газменд Салијевић каже да је жалосно што се и 20 година од сукоба и даље говори о расељеним лицима и колективним центрима. Охрабрује податак, истиче Салијевић, што у последње време по овом питању има крупнијих помака јер расељени добијају кров над главом, а колективни центри се полако затварају.  

Заменик министра за заједнице и повратак Газменд Салијевић, фото: Ризница

Наглашава и да је интеграција расељених и економска одрживост примарни циљ после њиховог стамбеног збрињавања

„Данас је организован један леп догађај који даје наду“, рекао је Салијевић.

Начин на који ће Туристичка организација Грачанице (ТОГ)  помоћи женама из категорије интерно расељених лица које се баве се израдом ручних радова биће у томе што ће њихове рукотворине моћи да се купе у продавници сувенира обећала је директорка те организације Сандра Ђокић.

„Ово је на неки начин наш мали скромни допринос њиховом економском оснаживању. Ја гајим наду да ће овај базар у наредним годинама прерасти у важан догађај за нашу општину“, рекла је Ђокићева.

Детаљ са изложбе „Базар наде“ фото: Ризница

Базар наде се одржава трећи пут у Грачаници, а на њему је своје рукотворине представило десетак жена са територије општине Грачаница али и шире.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button