Јевтић поднео извештај скупштинској комисији за права и интересе заједница

Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић учествовао је на састанку Комисије за права и интересе заједница и повратак у Скупштини Косова на којо је представио извештај о раду Министарства за заједнице и повратак током 2020. године. Јевтић је о одговарао на питања посланика, наводи се у саопштењу овог министарства.

Током састанка расправљало се о питањима која су везана за невећинске заједнице, повратнике и расељена лица, економској подршци невећинских заједница, заступљености невећинских заједница у Министарству за заједнице и повратак и другим јавним институцијама. Затварање колективних центара, узурпирана имовина и имовинска права повратника и расељених, интеграција Рома, Ашкалија и Египћана и подршка њиховом образовању и помоћ угроженима у току пандемије Ковид-19 биле су такође теме о којима се разговарало.

Јевтић је чланове комисије упознао са многобројним изазовима у погледу повратка расељених изјавивши да он лично није задовољан процентом повратка.

„Повратак и интеграција расељених, решавање безбедносних проблема и имовинско-правних спорова, покретање судских поступака, међусобно су повезана питања и зато је то питање свих институција, а не само Министарства за заједнице и повратак. Пресудан фактор у том смислу никако не сме бити политичка воља, већ владавина права“, истакао је Јевтић.

Од постигнутих резултата у овој години, истакао је успешан почетак изградње 91. куће и настојање министарства да до краја године буде завршена 101. кућа за повратнике и расељене, завршетак пет зграда у општини Штрпце у којима до краја године треба да се уселе становници пет коликтивна центара из ове општине, реновирање колективног центра „Берген“ у општини Грачаница, опремање намештајем и белом техником 65 новоизграђених кућа за повратнике, додела 100 гранта за покретање бизниса и стварање прихода у невећинским заједницама, обезбеђење привременог смештаја за 51 породицу Рома, Ашкалија и Египћана – повратника из Северне Македоније и Црне Горе, уручење зимнице, прехрамбених и хигијенских пакета за 872. одабране угрожене породице, у сарадњи са општинским властима у најтежим моментима пандемије корона вируса на Косову, успешна реализација пројеката за заједнице у пет општина и друго.

Јевтић је нагласио да не би било могуће остварити ове резултате без свесрдне подршке међународних партнера, а пре свега Канцеларије Европске уније на Косову.

Чланови комисије су били једногласни у позитивној оцени рада Министарства за заједнице и повратак и министра Јевтића, истакавши чињеницу да је доста постигнуто у ванредним околностима који су узроковани пандемијом коронавируса и смањењем буџета министарства за 2020. годину за готово 50% у односу на претходну. Поједини посланици су такође истакли да је недопустиво да 20.година након сукоба на Косову имамо колективне центре у којима живе расељена лица са Косова и да ће лично заговарати идеју о повећању буџета овог министарства и затварању свих колективних центара на Косову.

На крају излагања Јевтић је истакао потребу израде Закона о повратку расељених, којим би могла бити решена сва постојећа спорна питања у погледу одрживог повратка, интеграције, стабилизације и развоја свих заједница и у том смислу затражио већу подршку свих релевантних институција и партнера, укључујући и Скупштину Косова.

Комисија за права и интересе заједница броји 18 посланика из редова 12 политичких партија које заступају интересе националних заједница у Скупштини Косова.

Повезани чланци

Back to top button