Јевтић се швајцарским амбасадором о повратку и положају невећинских заједница

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић разговарао је о положају интерно расељених лица, повратника и невећинских заједница са амбасадором Швајцарске на Косову Томасом Колијем.

Министарство за заједнице и повратак има велику одговорност у погледу општег положаја ове рањиве групе становника и управо зато је у овим неизвесним времанима важна комуникација и координација са свим институцајама које могу да помогну, нагалсио је Јевтић  

Саговорници су се сложили да је важно да све институције морају уложити већи труд и напор како би коначно била затворена поглавља повратка, колективних центара и збрињавања интерно расељених лица. У том погледу, од пресудног значаја је постојање владавине права која може бити мотив младима да не одлазе са Косова, речено је на састанку.

Јевтић је оценио да су чести избори јасан показатељ нестабилности друштва и да је то главни узрок недовољног економског развоја, мањка инвестиција, адекватног планирања и општег напретка.

„Швајцарска јесте добар пример суживота различитих заједница, могућности употребе језика и поштовања осталих права невећинских заједница“, рекао је косовски министар за заједнице и повратак.

Изразивши заинтересованост за процес повратка, швајцарски амбасадор се сложио да процес повратка у многоме зависи од економског развоја, заступљености невећинских заједница у институцијама, равноправној употреби језика и наставка дијалога.

Јевтић је захвалио амбасадору Швајцарске на разноврсној и свесрдној подршци коју влада те земље пружа грађанима Косова, укључујући и невећинским заједницама.

Повезани чланци

Back to top button