Јоаникије: Коначно ће све верске заједнице бити једнаке

Митрополија црногорско-приморска и остале епархије Српске православне цркве у Црној Гори задовољне су изменама Закона о слободи вероисповести, каже администратор митрополије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и истиче да је реч о акту који није дискриминаторски и не атакује ни на једну верску заједницу у државу.

Епископ Јоаникије је у изјави за Дан, након што је Влада Црне Горе утврдила предлог измена спорног Закона о слободи вероисповести, оценио да су новим актом све верске заједнице коначно једнаке.

„У овом закону се не помиње ниједна верска заједница и он важи за све пођеднако и без дискриминације”, рекао је Јоаникије. Он је истакао да је упознат с текстом акта и поручио да је сагласан с оним што је предложено, уколико нема неких додатака.

„Ово је сигурно напреднији и савременији закон од оног који је раније усвојен и у њему се нису нашле одредбе које су третиране другим актима, као што су чланови о имовини. Ако су имовинска права свих регулисана Законом о својинско-правним односима, онда нема разлога да се то питање уређује законом о верама”, рекао је Јоаникије.

Канцелар Которске бискупије Роберт Тонсати за Дан је рекао да та бискупија није изнела никакав конкретан став на измене закона, јер им, како је навео, није остављено довољно времена за то. Тонсати је сагласан да су потребне измене постојећег Закона о слободи вероисповијести.

„Оне су биле потребне и када се он усвајао. Ми нисмо никада били сагласни са свим решењима из тог закона”, поручио је канцелар Которске бискупије.

Директор Медресе у Тузима Фуад Чекић је рекао да Исламска заједница сматра да су измене закона биле потребне, али каже да им није остављено довољно времена да дају неке веће сугестије.

Представници Барске надбискупије, Которске бискупије, Исламске заједнице у Црној Гори и Јеврејске заједнице Црне Горе оценили су, разговарајући о Предлогу измена и допуна Закона о слободи вероисповијести, да је рок за евентуалне сугестије са њихове стране кратак да би могли послати званични став.

Поручили су да цене напор нове Владе и ресорног министарства да се побољшају законска решења.

Министар правде Црне Горе Владимир Лепосавић изнеће данас на конференцији за новинаре у Подгорици детаље измена спорног Закона о слободи вероисповести, које је усвојила влада и проследила Скупштини на усвајање.

У тексту су, а у који је „Дан” имао увид, избрисани сви спорни чланови и дефинисано је да нема регистрације за постојеће цркве. Овим изменама испуњени су сви захтеви Митрополије црногорско-приморске и осталих епархија у Црној Гори.

Постојеће, односно, традиционалне цркве не губе правни субјективитет. Стечена права се признају, а прописано је и да се нико не брише из евиденције.

Измене предвиђају и да се признају, односно, потврђују склопљени уговори, а унета је и реч вакуф да би се уважила и препознала имовина Исламске заједнице.

(извор: Политика, Дан)

Повезани чланци

Back to top button