Како до нове Владе – ко и ским?

Новинар Идро Сефери је изјавио да за Покрет Самоопредљење, који је још увек незванични, али убедљиви победник ванредних парламентарних избора на Косову, нису гласали само чланови те странке, него и многи други грађани који су били незадовољни радом претходних власти.

Ссфери је у емисији “Споразум” рекао да су грађани у знак револта дали су свој глас Аљбину Куртију додајући да нема речи о некаквом изборном изненађењу.

Ако и има некаквог изнеђања, гледано из Београда, оно је у томе што Курти није добио и апсулутну већину да би могао самостално да формира владу, сматра новинар Ђорђе Влајић.

“Свима је јасно да ће сада ситуација која предстоји и Београду, и Приштини, бити нешто другачија и да ће Курти наступати са различитих позиција и са другачијом енергијом него претходници”, сматра Влајић.

Изненађења нема ни међу Србима на Косову. Сви Куртијеви претходници су говорили о заслугама без покрића и обећањима која нису испунили, каже Ненад Радосављевић.

“Када се појавио Аљбин Курти са главном изборном паролом о борби против корупције, то је био преломни моменат и био сам сигуран да ће Самоопредељење добити овакав резултат какав је добило, с обзиром на велико незадовољство због незапослености ниског економског развоја, а поготово због криминала и корупције”, истиче Радосављевић.

Радосављевић , међутим, не очекује да ће Српска листа бити део и нове владе Косова, али да ће наставити са досадашњом политиком подршке Александру Вучићу и Српској напредној странци.

Међутим, пратиоци Споразума на Фејсбуку имају подељено мишљење о том питању. Половина испитаника верује да ће, ипак, Српска листа направити коалициони договор са Покретом Самоопредељење и да ће постати део новог Куртијевог кабинета.

Косово ускоро очекује још једни избори. За председника Косова не гласају грађани на биралиштима, него посланици у парламенту. За избор је потребна двотрећинска већина, у прва два круга, а у трећем је, ако претходни не успеју, довољна и проста већина, с тим да се том приликом, у скупштинској сали, мора затећи најмање 80 од 120 посланика.

“Ако ни тада не буде већине, Косово ће ићи поново на изборе у року од 45 дана и свакако бих очекивао још већу победу Аљбина Куртија”, сматра Сефери.

По мишљењу Ненада Радосављевића, избори за председника могу да буду успешни само ако дође до трансформације Демократског савеза Косова, те да је једно крило преузме Вјоса Османи и тако постане део коалиције са Самоопредељењем, уз подршку и неколико посланика из несрпских мањинских заједница.

Несумњиво је да на изборих нових власти на Косову велики утицај имају и Вашингтон, и Брисел, јер имају интерес да се дијалог Приштине и Београда настави и да се, у разумном року, дође до свеобсвеобухватног споразума, оценио је Ђорђе Влајић, гостујући у емисији Споразум.

Повезани чланци

Back to top button