Канцеларија на КиМ: Обијање цркве у Дреновцу, Некодиму, графити на школи у Рабовцу, шести напад на храмове СПЦ од почетка године

Канцеларија за КиМ упозорава да се на простору јужне српске покрајине претходних дана наставила срамна серија напада на објекте Српске православне цркве.

Јуче ујутру и то на празник Света три Јерарха обијена је Црква Светих Врача у селу Дреновце, у Косовској Каменици и из ње је однета одређена сума новца. Напад је извршен пајсером, а поломљена врата на храму приметио је црквењак.

Претходно, поломљена су сва стакла на прозорима и улазним вратима Цркве Светог Илије у селу Некодим код Урошевца.

„Ово је шести напад на храмове СПЦ на Косову и Метохији од почетка године, а само у току јануара сведочили смо серији обијања цркава у Зубином Потоку“, саопштено је из Канцеларије за КиМ.  

За викенд је забележено и исписивање погрдних графита на Основној школи Браћа Аксић у селу Рабовац код Липљана, а случај је пријављен полицији.

Канцеларија за КиМ упозорава да је алармантан податак да је од почетка године забележено три пута више етнички мотивисаних инцидената према Србима на КиМ, у односу на исти период прошле године.

„Овакви антицивилизацијски чинови недвосмислено потврђују угроженост српске верске баштине на КиМ и указују да је талас верског насиља осокољен антисрпским изјавама политичара из Приштине, који се чак јавно хвале да неће спровести судске одлуке о повраћају земље манастиру Вискоки Дечани. О односу Приштине према грађењу мирног суживота и верске толеранције и вредностима за које се залажу најсликовитије говори пример да се њихови лидери јавно хвале обновом куће нацистичког колаборационисте Џафера Деве, али да ни речју нисмо чули осуду напада на храмове СПЦ“, упозорава Канцеларија за КиМ у саопштењу.

Позива да се напади који угрожавају мир српског народа на Косову и Метохији морају најстроже осудити и од стране међународних организација које делују на простору КиМ, а починиоци оваквог злодела се морају адекватно санкционисати, јер је то једини начин да се екстремизму стане на пут.

Повезани чланци

Back to top button