Канцеларија за КиМ: 21. април није рок за престанак важења налепница за регистрације

Канцеларија за Косово и Метохију позива представнике привремених институција система у Приштини да покажу тачку у споразуму постигнутом 30. септембра у  Бриселу у вези са регистарским таблицама, у којој се помиње реч реципроцитет“ као и тачку у којој се наводи да ће досадашњи режим стикера за таблице важити 6 месеци.

Како се наводи у саопштењу, таквих одредби једноставно нема у Споразуму постигнутом 30. септембра 2021. године, у коме јасно пише да ће се привремено решење стикера примењивати “док се не постигне договор о трајном решењу”.

„То трајно решење, како је такође јасно прописано у тачки 3. Споразума од 30. септембра 2021. године, може бити усвојено само у оквиру дијалога на високом политичком нивоу, а на основу „налаза“ до којих дође Радна група посредством ЕУ. То јест, у Споразуму од 30. септембра јасно пише: “У року од шест месеци од свог првог састанка, Радна група ће формату дијалога на високом нивоу представити своје налазе о трајном решењу”. То конкретно значи да 21. април није никакав рок за престанак важења режима стикера, како то неосновано покушавају да представе представници ПИС у Приштини и изврше притисак на Београд“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Канцеларија упућује позив политичарима у Приштини да не користе ову тему за покушај генерисања нове дестабилизације прилика на терену и једностране акције, јер за тако нешто немају никакво утемељење у потписаном документу.

„Представници Београда и наши експерти до сада су учествовали на више састанака о регистарским ознакама у Бриселу, током којих су показали одговорност и конструктивност у изналажењу одрживог решења на терену“, наводи се у саопштењу.

Повезани чланци

Back to top button