Канцеларија за КиМ: Биланс рада политике Београда је повлачење признања Косова од стране 27 земаља

Канцеларија за Косово и Метохију саопштава а се не може се порећи чињеница да је у међународно-правном смислу самопроглашено „Косово“ до данас остало провизоријум и политички чардак ни на небу ни на земљи, нешто што је осуђено на постојање у простору између жеља и реалности.

„Ралност је да самопроглашено Косово, упркос подршци значајног броја моћних и утицајних земаља, није и не може да постане држава, јер значајно већи део међународне заједнице свестан је да би допуштање једног таквог преседана имало катастрофалне последице по стабилност у свету“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да наспрам 84 државе које признају једнострано проглашену независност, данас је 106 земаља које чврсто стоје на страни Србије и међународног права.

„То што је 27 држава повукло признање, биланс је рада политике Београда и председника Александра Вучића који одлучном и мудром политиком представља чврсту брану легализацији такозване косовске независности, за разлику од оних који су до 2012. издејствовали више од 100 признања и различитим потезима с предумишљајем, или без, ојачавали позиције Приштине. У међувремену, „најмлађу европску демократију“, како самопроглашено Косово називају они који верују у сопствене лажи, напустиле су десетине хиљада људи, млади су остали без икакве перспективе и шансе да се запосле, правни и социјални систем је у хаосу, и зато су данашње комеморације прослава расула, а не успеха“, наведено је у саопштењу.

Питање је зато, истиче се у саопштењу, ко од оних који ће данас учествовати на прославама и свечаним академијама у Приштини заиста осећа да је такозвано „Косово“ ишта више од пуке маштарије, и ко се тамо истински идентификује са измишљеним „косоварским“ идентитетом и плаво-жутом заставом.

„На крају, поред Албанаца, који ни сами не верују да је самопроглашено „Косово“ држава, већ се надају да је оно само фаза у процесу стварања велике Албаније, тамо живе и Срби и други неалбанци за које је Косово и Метохија било и остало неотуђиви део Србије за које ће се Београд, као и до сада, чврсто борити и бити увек уз њих“, закључује се у саопштењу.

Повезани чланци

Back to top button