Канцеларија за КиМ: Обавеза формирања ЗСО јасно дефинисана у четири споразуме из 2013. и 2015.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштава да Аљбин Kурти узалуд покушава да побегне од обавезе формирања Заједнице српских општина скривајући се иза неких термина које ни сам не разуме, јер преузете обавезе Приштине и раније постигнути споразуми морају да се спроведу и ту дилеме нема.

„Може Kурти да за своју унутрашњу политичку употребу говори шта му је воља и покушава да смири узаврелу политичку атмосферу и нападе у Приштини, али обавеза фомирања ЗСО је јасно дефинисана у 4 споразума из 2013. и 2015. године који су за Kуртија обавезујући сваким словом како су написани. Зато нема потребе да се Османи и Kурти упињу и да измишљају нове појмове и неодржива тумачења, када добро знају шта је потписано пре 10 година у Бриселу и на шта се Kурти обавезао у Охриду“, наведено је у саоптењу.

Подсећа се да је и посредник у дијалогу Мирослав Лајчак потврдио и недвосмислено истакао да споразуми о ЗСО из 2013. и 2015. године морају да буду спроведени.  Додаје се да се не могу поново преговарати, нити преправљати већ потписани споразуми који су постигнути пре 10 година, ма колико Kурти мислио да би језичким играма могао себи да купи додатно време у избегавању обавеза.

„Kурти и Османи су последњи који треба да одређују ниво права Срба на Kосову и Метохији, с обзиром на то да су њихова непочинства и кршења основних људских и демократских права нашег народа у покрајини свима добро позната“, закључује се на крају саопштења.

Повезани чланци

Back to top button