Канцеларија за КиМ: Очигледна намера полицијске акције у Клокоту притисак на изборну вољу грађана у српским срединама на Косову и Метохији

Канцеларија за Косово и Метохију је обезбедила правног заступника за ухапешеног градначелника Клокота Божидара Дејановића и директора Одељења за урбанизам Дејана Влајковића. У саопштењу се итиче да ће о поступању према њима бити обавештене све релевантне међународне институције.

“Приликом упада у просторије општине, специјалне снаге косовске полиције извршили су преметачину, а у наставку акције упали су и у неколико српских кућа у којима живе политички представници Срба са Косова и Метохије”, наводи се даље.

Из Канцеларије најоштрије осуђују “репресију и хапшење српског градоначелника општине Клокот и застрашивање и одмазду над запосленима у згради општине”.

“Овакво брутално понашање косовске полиције представља наставак притиска и угњетавања којем су континуирано изложени српски представници на територији Косова и Метохије, као и вид застрашивања народа и слања поруке да за њих нема мира и нормалног живот”, истиче се у саопштењу.

Посреди је, оцењују из Канцеларије, очигледна намера удара и притиска на изборну вољу грађана у српским срединама на Косову и Метохији.

“Тој врсти притисака српски народ је био изложен не само током изборне кампање, него очигледно још снажније у периоду након избора”, наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије сматрају недопустивим “да неко баца сенку на убедљиву и историјску победу Српске листе, која је неспорна и која је освојила 96,14 одсто гласова српског становништа на Косову и Метохији”.

“Свакога дана сведоци смо бројних вести и видео-прилога о бруталним изборним манипулацијама од стране албанских политичких представника који би сада очигледно желели да своје изборне махинације замаскирају нападом на Србе и представнике Српске листе”, подвлачи се у саопштењу.

Из Канцеларије за КиМ траже хитну реакцију релевантних међународних организација, као и Брисела.

Припадници специјалне косовске полиције под пуним наоружањем упали су данас у просторије српске општине Клокот и том приликом ухапсили градоначелника Божидара Дејановића. Дејановић је под полицијском пратњом спроведен у Приштину и њему је одређено задржавање од 48 сати. Он је ухапшен непосредно након њега ухапшен је и Дејан Влајковић, директор Одељења за урбанизам општине Клокот. Приштинска Газета ескпрес преноси да се сумњиче за нерегуларности током изборног процеса.

Повезани чланци

Back to top button