Канцеларија за КиМ: Одлука Приштине о референдуму најфлагрантији акт политичког насиља

Канцеларија за КиМ саопштава да одлуком да онемогући одржавање референдума о промени устава Србије у српским срединама на Косову и Метохији парламент привремених институција самоуправе у Приштини ушао је у фазу отворене конфронтације са српским народом на Косову и Метохији и покушао да потпуно поништи најелементарнија политичка и грађанска права Срба, што ће имати несагледиве последице.

„Нека Курти и његови екстремисти не мисле да ће моћи да Србима забране да у будућности гласају на Косову и Метохији, посебно на изборима 3. априла, и да ће успети икога да обесхрабре у борби за опстанак и права српског народа у нашој јужној покрајини!

Лицемерна образложења из Резолуције приштинског парламента су најобичнији манифест политичког насиља и екстремизма чиме се употпуњује кампања репресије над Србима на Косову и Метохији која траје већ месецима у форми систематског застрашивања, претњи и демонстрација силе“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је данас потврђено да је обесправљивање српског народа, не само званична политика екстремистичке Куртијеве владе, већ и једина тема око које албански политички представници у покрајини имају консензус.

Такође се наглапца и да представници међународне заједнице нису одлучили да благовремено примене снажнији притисак на Приштину како би Србима било омогућено да гласају, већ су се задржали на саопштењима и реторичким порукама, које приштинске политичке структуре очито нису доживеле као обавезујуће.

„Тиме је Куртију дат ветар у леђа да некажњено настави са опасном кампањом дестабилизације региона и пљувањем у лице свима онима који настоје да западни Балкан учине зоном демократског развоја и економског просперитета“.

Канцеларија подсећа да је српском народу уз подршку ОЕБС-а у прошлости било гарантовано право да гласају на изборима које расписује Република Србија те да због тога Срби са КиМ данашњу одлуку Приштине оправдано доживљавају као најфлагрантнији акт политичког насиља, почињен уз прећутну сагласност дела међународне заједнице.

„У заједништву државних органа Србије и представника српског народа на Косову и Метохији, наставићемо да се боримо за права српског народа на КиМ које нико не може да погази некаквим антисрпским резолицијама, које производе несагледиве последице и захтевају одлучан политички одговор на овакво понашање Приштине“, закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Повезани чланци

Back to top button