Канцеларија за КиМ: Подстицајна средстава за развој малих и средњих предузећа

Захваљујући субвенцијама Канцеларије за Косово и Метохију, манастир Дубоки Поток добио је вредну опрему за унапређење манастирске економије – казане за производњу ракије и цистерне за складиштење, опрему за дестилерију, стабилизатор за ракију, етикетирку и другу неопходну опрему за унапређење производње.

Како би проширили обим своје делатности и започели производњу меда, у манастиру ће средствима Канцеларије бити изграђен објекат за пчеле.

Службеници Канцеларије за КиМ разговарали су са братством манастира и о будућим потребама и додатним улагањима.

Представници Канцеларије за Косово и Метохију обилазе кориснике подстицајних средстава у северним општинама покрајине који су добили вредну опрему за развој привредних и пољопривредних делатности на конкурсу Канцеларије за КиМ, како би се на терену уверили у одрживост пројеката.

Вредну опрему добила је и компанија Јумкос из Зубиног Потока која упошљава 75 радника, а која је уз помоћ субвенција Канцеларије за КиМ отворила и производни погон у Брњаку где упошљава још 25 радника. Они су на конкурсу добили систем за аутоматско кројење и 50 различитих шиваћих машина.

Подстицаје за развој производње добила је и Земљорадничка задруга Рогозна из Зубиног Потока, која се бави производњом кафе, а на конкурсу је осим пакерице за кафу добила и изградњу објекта за прераду кафе.

Драган Ђукић из села Коваче који има своје регистровано пољопривредно газдинство добио је казан за ракију капацитета 100 литара.

Штампарска радња Трго из Зубиног Потока унапредила је своју производњу захваљујући машини за штампу на свим материјалима, која им је додељена, а помоћу које израђује разне сувенире.

У оквиру ове посете, представници Канцеларије за КиМ обишли су и остале привреднике и пољопривреднике који су на конкурсу добили опрему за унапређење пекарске, месарске и виноградарске производње.

Канцеларија ће и у будућности радити на развоју малих и средњих предузећа, помоћи привредницима и пољопривредним произвођачима како би ојачала економске услове за српски народ на КиМ и осигурала њихов останак и опстанак.

Повезани чланци

Back to top button