Канцеларија за КиМ – Покушај албанизације Пећке патријаршије

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију оценила је да је српска верска и културна баштина у покрајини, поред рушилачких напада, суочена и с настојањима да се албанизује како би се „доказала недоказива и суштински фашистичка теза да су простори Косова и Метохија одувек били албански и само албански”.

„Зато не треба олако прелазити преко било ког покушаја да се централна места наше вере и бисери српске културе ставе у контекст примитивних етноцентричних великоалбанских концепата, па ни преко наизглед безначајних објава екстремистичких портала попут ‘Пећких новости’”, каже се у саопштењу Канцеларије.

Пећки портал на албанском језику Пећке новости објавио је уз слику Пећке патријаршије Српске православне цркве на својој Фејсбук страници провокативну објаву да је то православна албанска црква.

„Реч је о организованом и синхронизованом деловању инспирисаном и вођеном из ултранационалистичкик великоалбанских кругова, и бесмислене тврдње и провокације попут најновије да је Пећка патријаршија православна албанска црква, и припадају истој идеолошкој матрици из које су рођене и сулуде тврдње да су Високе Дечане градили Албанци или да су Намањићи заправо династија Ниман”, истиче Канцеларија.

У саопштењу се упозорава међународна заједница да је „реч о добро организованом покрету који очигледно јача и налази све више следбеника, и да је заправо реч о најобичнијем екстремизму прерушеном у псеудонауку, који је у својој основи само фашизам”.

Додај се такође да албански народ има богату историју и културу на коју треба да буде поносан, да су Албанци често у историји помагали и штитили српска света места, и зато је „овај тренд преотимања туђе културе и фалсификовања историје у суштини и изневеравање албанских традиционалних вредности”.

„Позивамо и све умерене Албанце на Косову и Метохији да се, у име мира и суживота, успротиве вређању и ниподаштавању српске културе и историје”, поручила је на крају Канцеларија Владе Србије за КиМ.

Повезани чланци

Back to top button