КФОР извео вежбу хеликоптерима

Предвођен НАТО снагама на Косову, КФОР је извео летачку обуку са шест хеликоптера хрватског, швајцарског и америчког контингента, саопштено је из ове међународне мисије.

Вежба је била усмерена на стандардизацију процедура планирања и извршења мисије, испитивања лета и комуникација, а започела је на војном аеродрому Слатина, настављајући се у кампу Бондстеел затим у Призрену, Пећи а завршила се у Генералшабу КФОР-а у Приштини.

„Вежба је показала да КФОР остаје јака војна сила, спремна да делује као веродостојно средство одвраћања од сваке претње и да одржи капацитете за спровођење хитних медицинских летова евакуације кад год је то потребно“, наведено је у саопштењу.

Подсећа се да је КФОР  мултинационални контингент са 27 држава чланица НАТО-а и партнерских земаља, који нуди побољшане способности и надлежности. Како се истуче, «стална обука и вежбе су неопходни да би се осигурало да сви контингенти делују на стандардизован начин, обезбеђујући способност КФОРА да одговори у складу са Резолуцијом УН 1244 и да брзо и ефикасно из ваздуха и са земље одговори на све изазове за мирно и безбедно окружење и слободу кретања».

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button