КФОР негира да је било заједничких активности са КБС-ом

Кфор је саопштио да није било заједничких активности јединица међународних војних санага на Косову и такозваних косовских безбедносних снага. Коментаришући изјаву заменика министра одбране привремених приштинских институција Шемси Сиље који је навео да су „припадници КБС-а били укључени у разне активности на северу Косова“ из мисије КФОР-а је саопштено да се то није догодило.

Поред Сиље, огласио се и министар одбране привремених приштинских институција Ејуп Маћедонци који је рекао да су „КБС 24. септембра прошле године (Бањска) биле спремне да реагују да су то од њих затражили претпостављени“.

У писаном одговору Кфора редакцији Косово онлајна на питање да поред изјаве Сиље пруже и коментар на наводе Маћедонција, наведено је следеће:

„Видели смо недавну изјаву да су Косовске безбедносне снаге повећале степен спремности након напада на Косовску полицију у Бањској 24. септембра 2023. године. Свако распоређивање Косовских безбедносних снага на северу Косова захтева сагласност команданта Кфора. Поздрављамо континуирано поштовање ових обавеза од стране институција на Косову. Очекујемо благовремене консултације о било којој акцији Косовских безбедносних снага или косовске полиције која би могла да утиче на регионалну безбедност“.

Из Кфора даље истичу да су након прошлогодишњих догађаја у Звечану и Бањској повећали своје присуство на Косову и Метохији.

„Као резултат насилног напада на Бањску у септембру и на Звечан у мају прошле године, Кфор је појачао своје присуство на Косову, укључујући и додатне трупе и патроле – 1.000 додатних распоређених војника је највеће појачање наше мисије у последњој деценији. Све ово показује да је посвећеност НАТО-а овој мисији опипљива и непоколебљива. Кфор ће учинити све што је неопходно да обезбеди безбедно и сигурно окружење за све људе који живе на Косову и слободу кретања – на основу Резолуције Савета безбедности УН 1244 из 1999 – у сваком тренутку и непристрасно. Кфор је трећи безбедносни одговор, после Косовске полиције и Мисије владавине права ЕУ (Еулекс), као први и други безбедносни одговорни, са којима блиско координирамо наше активности“, истиче се у одговору.

Даље се наводи да у међувремену, командант Кфора остаје у блиском контакту са свим својим главним колегама, укључујући представнике безбедносних организација на тзв. Косову, начелника Генералштаба Војске Србије, Еулекса, УН, ОЕБС-а и дипломатског кора.

„Није било заједничких активности Кфора и Косовских безбедносних снага. Нато саветодавни и тим за везу – који је засебан ентитет од Кфора – наставља своју подршку даљем развоју безбедносних организација на Косову, кроз активности изградње капацитета, едукације и координације обуке, у складу са првобитним цивилним ванредним стањем Косовских безбедносних снага мандата“, стоји на крају писаног одговора Кфора.

(Косово онлајн)

Повезани чланци

Back to top button