КФОР: Поздрављамо одлуку о манастиру Дечани, брига о безбедности ће се наставити

Међународне војне снаге на Косову КФОР, поздрављају одлуку Владе у Приштини о примени одлуке Уставног суда из 2016. године о враћању имовине манастиру Високи Дечани.

Командант Кфора Озкан Улутас рекао је да ће јединице ове мисије наставити да брину о безбедности око манастира, преноси Глас Америке.

„Поздрављамо одлуку косовских институција којом се признаје власништво манастира Дечана над неколико хектара земље. Катастарској агенцији Косова већ је наложено да спроведе ову одлуку“, рекао је он и додао да ће „ јединице Кфора, које су посвећене заштити овог верског подручја, наставити да обављају овај важан задатак, у складу са дугом сарадњом која је код локалних верских власти добро успостављена“.

Влада Косова саопштила је у среду да је затражила од Катастарске агенције да спроведе одлуку Уставног суда за враћање имовине манастиру Дечани, чиме је окончан дуг период неслагања са западном дипломатијом по овом питању.

Примена одлуке којом се средњовековном манастиру признаје право својине на више од 24 хектара земљишта директно је повезана са захтевом Косова за чланство у Савету Европе.

Повезани чланци

Back to top button